ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 83°С/181,4°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 1 час.
Това е преработена версия на рецептата на Кристина Уайли. След като изпробвах рецептата реших да направа малко подобрения, като добавя още аромати с малко карамфил и кардамон. Намалих виното, защото се получи малко метален вкус и добавих малко вода, за да запазя количеството на сиропа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 круши обелени и разполвени
1/3 чаена лъжичка шафран
100 гр. Пудра захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 карамфилчета
1 семенна шушулка кардамон
100 мл. Бяло вино
30 мл.вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1.Настройте Вашия су вид на 83°С/181,4°F/.
2.Обелете и разполвете крушите на две половини. Премахнете сърцевината със семките.
3.В купа смесете пудрата захар с виното, водата, ванилията, шафрана, карамфилчетата, кардамона и разбъркайте докато се стопи захарта.
4.Поставете крушите в плик и прибавете получената смес.
5.Вакуумирайте плика и оставете да се готви 1 час на 83°С/181,4°F/.
6.Охладете плика в ледена баня за 20 мин. и сервирайте, като към крушите сипете и няколко лъжици от сиропа.
СЪВЕТ
Загрейте предварително виното в тиган за да се изпари алкохолът.
Поради това, че има доста течност ще срещнете затруднение с вакуумирането, затова Ви предлагам няколко решения на проблема:
1.Използвайте ZIP торбички, като бавно ги потопите и така изтласкате въздуха /принцип на Архимед/. После ги прикрепете с щипка за стената на су вида.
2.Ако съдържанието се запечатва с вакуум машина, приближете го близо до ръба на плота и оставете торбичката да виси, после вакуумирайте. Това предотвратява възможността вакум машината да засмуче от сиропа.
3.Може предварително да замразите сиропа, като така след това го сложите в плика и вакуумирате без проблем.
4. Може да използвате стъклени буркани с винтова капачка, които да потопите във водната баня на су вида.
5.Поради високата температура на готвене, плодовете отделят газове, които издуват торбичката и тя изплува на повърхността. С щипка закрепете една лъжица към плика, така ще увеличите тежестта и той ще остане потопен.
Внимание! Водата затоплена до 83°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!
Pingback: ПОШИРАНЕ НА ПЛОДОВЕ В СУ ВИД – SousVide.bg