крем брюле

КРЕМ БРЮЛЕ СУ ВИД

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.

Все още вечните съперници Франция и Англия спорят кой е направил първи крем брюле. Но на френски името означава „горен крем“, а за пръв път рецептата се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело от 1691 г. Традиционното крем брюле се пече НА водна баня, докато при тази рецепта за Су вид крема се готви ВЪВ водна баня при контролирана ниска температура.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

10 жълтъка
120 гр. захар
3 гр. сол
600 мл. животинска сметана 35%
1/2 ч.л. ванилия

4 малки бурканчета с винтови капаци
кафява захар за коричката от карамел

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.
2. В купа към жълтъците прибавете захарта и солта и разбъркайте с тел.
3. В касерола изсипете сметаната и я загрейте до 70°С.
4. Прибавете на тънка струйка сметаната към разбитите жълтици със захарта, като бъркате непрекъснато. Прибавете и ванилията.
5. Прецедете през сито получената смес и оставете за 30 мин. да се стопи пяната.
6. Разпределете в 4 малки бурканчета и завийте капачките.
7. Гответе 1 час на 80°С /176°F/.
8. С щипка извадете бурканчетата и ги охладете в ледена баня да да спрете процеса на готвене, а после ги приберете в хладилник за да се доохладят.
9. Преди сервиране махнете капачките, оберете с мека салфетка кондензиралата влага, посипете с кафява захар и обгорете с кухненска горелка.

СЪВЕТ

Разбърквайте жълтъците с тел, защото с миксер ще вкарате много въздух в сместа и после ще трябва да чакате повече време за да се отделят балончетата с въздух. Оригиналият аромат, който се слага е ванилия, но може да експериментирате и да сложите различни аромати като ликьор, ром, коняк, уиски. Ако ползвате ванилена шушулка изтържете зърната и ги сложете при сметаната преди да я загреете – после прецедете. Сместа е предвидена за 4 бурканчета /но зависи от размера им/ – за повече увеличете дозата. Не стягайте много силно капачките, за да може въздухът да излиза на балончета при готвенето във водната баня. Внимание! Водата във водната баня е много гореща, затова вадете бурканчетата само с щипка. Ако не разполагате с кухненска горелка, направете си в тиганче един карамел със захар и 2-3 лъжици вода, изсипете го внимателно върху крем брюлето и оставете да истине. /Внимавайте! Карамела е много горещ! Водата затоплена до 80°С е също е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!/
За по интересно сервиране, махнах капачките на бурканчетата и на тяхно място сложих парчета от стари вестници, които привързах с канап.

крем брюле
Разбийте жълтъците с телена бъркалка.

 

крем брюле
….налейте в бурканчета готовата смес.

 

крем брюле
…затворете плътно капачките, но не прекалено силно.

 

крем брюле
…след като карамелизирате с горелка захарта, аранжирайте по ваш вкус.

 

крем брюле
….. аранжирайте по ваш вкус.

 

крем брюле с ягоди
…може да аранжирате крема и с ягоди или с плодове според сезона.

 

крем брюле в су вид
…може да презентирате и така.

 

====================================================

 

Вашият коментар