Свински гърди

СВИНСКИ ГЪРДИ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С /149°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 24:00 часа.

и втори вариант:

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 75°С /167°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 18:00 часа.

Това е моята рецепта – така ще си казвате, когато за пореден път ги приготвяте и вадите бирата от хладилника. И нищо, че е лято, за тях сезони няма…..

….Това е моята рецепта – така ще си казвате, когато за пореден път ги приготвяте и вадите бирата от хладилника. И нищо, че е есен, за тях сезони няма…..

….Това е моята рецепта – така ще си казвате, когато за пореден път ги приготвяте и вадите бирата от хладилника. И нищо, че е зима, за тях сезони няма…..

….Това е моята рецепта – така ще си казвате, когато за пореден път ги приготвяте и вадите бирата от хладилника. И нищо, че е пролет, за тях сезони няма…..

….. 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Свински гърди

Сол

Черен пипер на зърна

Клончета пресен розмарин

Скилидки чесън

Дафинов лист

смес за глазиране:

2 с.л сос Уорчестър

2 с.л Териаки сос

2 с.л Светъл соев сос

4 с.л Кетчуп

2 с.л сос Барбекю Heinz

1 с.л Мед

1 ч.л Пушен червен пипер

1 бира за поливане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 65°С /149°F/.
  2. Измийте със студена вода и подсушете добре свинските гърди. Нарежете гърдите на порции, примерно две или три ребра в едно парче. Посолете.
  3. Сложете в плик и добавете 4-5 зърна черен пипер, 1 бр. дафинов лист, 1 скилидка чесън, 1 клонче пресен розмарин във всеки плик /ако са повече/. Вакуумирайте.
  4. Гответе 24:00 часа на 65°С /149°F/.
  5. Направете си сместа за глазиране, като в един съд смесите всичките подправки уорчестър, териаки, светъл соев сос, кетчуп, сос барбекю, мед и пушен червен пипер. Разбъркайте добре.
  6. След 24 часа извадете свинските гърди, нарежете ги на по-малки парчета и подредете в тава. С четка намажете с готовата смес всяко парче обилно от всички страни. Полейте с една чаша бира и печете на загрята 220°С фурна за 20 мин. или докато се карамелизират и хванат коричка.

СЪВЕТ

Изберете си вариант на температурно-времевия модел на готвене. И двата варианта са изпробвани и работят, просто единият е по-бърз.

Правете разлика между свински гърди и свински ребра. Гърдите са с месото по тях, докато ребрата са обрани и по тях почти нищо не е останало освен кокала. Когато си купите свински гърди помолете в магазина да Ви ги нарежат на „патрондаш“ или на „ленти“. Така по-лесно може да ги направите на порции и са по-удобни за ядене. Не се престаравайте с подправките, тези са достатъчни за един плик. Имайте предвид, че в затвореното пространство на плика, ароматите се усилват и достигат до центъра на месото. Ако искате месото да бъде още по-меко и сочно т.е. да се разпада, тогава увеличете времето на 30 часа или повече по Ваша преценка. Хубаво е и тук да има допълнителна бърза топлинна обработка.

Това е мой вариант на сместа за глазиране, но Вие може да промените съставките по свой вкус и спрямо това, което имате в наличност. Може да добавите пикантност или да намалите сладостта, според Вашите предпочитания или според гостите, които очаквате. Бирата излейте отстрани по тавата, а не директно върху месото, за да не отмиете сместа с която намазахте ребрата.

Има и втори вариант – така намазаните гърди ги гриловате на силно загрята скара докато хванат хрупкава карамелизирана коричка. Не се притеснявайте, че допълнителната топлинна обработка ще втвърди месото. Под хрупкавата коричка то си остава меко и сочно. Ако сте приготвили по-голямо количество свински гърди, и няма да ги консумирате непосредствено всичките, охладете в ледена баня останалата част и така вакуумирани съхранявайте пликовете в хладилник на температура под +4°С до 48 часа или във фризер до 1 година.

Свински гърди
Направете разлика между свински гърди и свински ребра.
Свински гърди
Свински гърди.
Свински гърди
Свински гърди и необходимите подправки.
Свински гърди
Сложете подправките и вакуумирайте свинските гърди.
Вакуумирани свински гърди.
Вакуумирани свински гърди.
 свински гърди.
Готвене на свински гърди.
 свински гърди.
След 24 часа.
свински гърди
Нарежете ги на парчета.
свински гърди.
След 24 часа в су вид почти не са си променили обема, за разлика от традиционното готвене.
свински гърди
Направете си смес за глазиране. Това са моите съставки.
свински гърди
С четка намажете с готовата смес всяко парче обилно от всички страни.
свински гърди
Печете на загрята 220°С фурна за 20 мин. или докато се карамелизират и хванат коричка.
свински гърди
Има и втори вариант – така намазаните гърди ги гриловате на силно загрята скара докато хванат хрупкава карамелизирана коричка като тези тук.

++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++++

4 thoughts on “СВИНСКИ ГЪРДИ”

  1. Пробвах рецептата 3 пъти.
    Получават се супер, при различна дебелина има много голяма разлика в твърдостта накрая.
    Много вкусно се получи 🙂

Вашият коментар