Сьомга

ПЕРФЕКТНАТА СЬОМГА

 ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 48.9°С /120°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:30 часа.

От всички ястия със сьомга, които съм правил и от тези, които съм опитвал, това е най-доброто. Предполагам, че се дължи на баланса между температурата и времето на готвене. Сьомгата става нежна и мека, леко розова отвътре, но не сурова, а е сготвена. Определено за вкуса допринесе и соса холандез, който бях поставил в сифон. Може би и затова я нарекох перфектната сьомга.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 2 порции/

2 бр. филе от сьомга с кожа

Едрокристална сол

Бял пипер

Кора от портокал

1 с.л .зехтин

3 с.л. мазнина за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 48.9°С /120°F/.

2. Измийте и подсушете добре филетета с хартиени кърпи. Проверете за останали кости и ако има ги отстранете.

3. Овкусете със сол и бял пипер. Поставете филетата в плик, добавете портокаловата кора, зехтина и вакуумирайте.

4. Гответе 00:30 часа на 48.9°С /120°F/.

5. След като таймерът изключи, извадете внимателно филетата от плика, подсушете с хартиена кърпа и ги запечете на силно загрят тиган с незалепващо покритие.

6. Сервирайте веднага с любимият си сос и гарнитура.

СЪВЕТ

Задължително филетета трябва да са с кожа, защото след готвенето в су вида сьомгата става много нежна и мека. Ако я няма кожата има вероятност да се разпадне, няма да можете да я запечете хубаво от всички страни, а това се отразява на външният вид и презентацията. За обогатяване на вкуса добавям портокалова кора (може и лимонова кора), а не самия сок от портокала (лимона), защото неговата киселинност допълнително ще сготви рибата. Внимавайте при изваждането от плика да не разкъсате филетата, защото са станали нежни и меки. Запечете сьомгата първо от страната на кожата и после от всички страни. Препоръчвам специално за тази рецепта сьомгата да се консумира веднага. Не е удачно да се охлажда и съхранява в хладилник, защото при претоплянето има вероятност да се пресготви.

За моята презентация използвах червен ориз и сос холандез от сифон.

 

Овкусаяваме със сол и бял пипер.

 

сьомга
Вакуумираме филетата

 

сьомга су вид
Готвим във водната баня на су вида.

 

сувид сьомга
Филетата са сготвени – внимавайте да не ги разкъсате при изваждането.

 

сьомга
Презентация на сьомга су вид.

 

Сьомга
Презентация на сьомга sous vide гарнирана с червен ориз и сос холандез от сифон.

 

су вид сьомга
Sous vide сьомга – мека и нежна, леко розова отвътре, но сготвена.

 

презентация на сьомга
Презентирах тази sous vide сьомга и на Вторият кулинарен фестивал Велинград 2017, където водеща беше Сандра от „1001 рецепти“.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++

 

Вашият коментар