ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 48.9°С /120°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:30 часа.
От всички ястия със сьомга, които съм правил и от тези, които съм опитвал, това е най-доброто. Предполагам, че се дължи на баланса между температурата и времето на готвене. Сьомгата става нежна и мека, леко розова отвътре, но не сурова, а е сготвена. Определено за вкуса допринесе и соса холандез, който бях поставил в сифон. Може би и затова я нарекох перфектната сьомга.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 2 порции/
2 бр. филе от сьомга с кожа
Едрокристална сол
Бял пипер
Кора от портокал
1 с.л .зехтин
3 с.л. мазнина за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 48.9°С /120°F/.
2. Измийте и подсушете добре филетета с хартиени кърпи. Проверете за останали кости и ако има ги отстранете.
3. Овкусете със сол и бял пипер. Поставете филетата в плик, добавете портокаловата кора, зехтина и вакуумирайте.
4. Гответе 00:30 часа на 48.9°С /120°F/.
5. След като таймерът изключи, извадете внимателно филетата от плика, подсушете с хартиена кърпа и ги запечете на силно загрят тиган с незалепващо покритие.
6. Сервирайте веднага с любимият си сос и гарнитура.
СЪВЕТ
Задължително филетета трябва да са с кожа, защото след готвенето в су вида сьомгата става много нежна и мека. Ако я няма кожата има вероятност да се разпадне, няма да можете да я запечете хубаво от всички страни, а това се отразява на външният вид и презентацията. За обогатяване на вкуса добавям портокалова кора (може и лимонова кора), а не самия сок от портокала (лимона), защото неговата киселинност допълнително ще сготви рибата. Внимавайте при изваждането от плика да не разкъсате филетата, защото са станали нежни и меки. Запечете сьомгата първо от страната на кожата и после от всички страни. Препоръчвам специално за тази рецепта сьомгата да се консумира веднага. Не е удачно да се охлажда и съхранява в хладилник, защото при претоплянето има вероятност да се пресготви.
За моята презентация използвах червен ориз и сос холандез от сифон.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++