Бял амур

БЯЛ АМУР – една експериментална рецепта

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 59°С /138.2°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.

 

Тази рецепта е изцяло експериментална. Реших да проверя дали са верни таблиците на Дъглас Болдуин. Имах налични парчета от бял амур с дебелина 25 мм. Белият амур е голяма не мазна риба с твърдо месо, затова отворих таблицата на Дъглас Болдуин на раздела за не мазни риби. Реших да изпробвам температура 59°С, която засякох с дебелината от 25 мм., а пресечната точка между тях ми посочи времето от 01:30 часа, което е минималното време необходимо за пастьоризация на рибата. Така и настроих моя су вид.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Парчета бял амур.

Едрокристална сол.

Прясно смлян черен пипер.

Клончета розмарин.

2 с.л. зехтин

2 с.л. мазнина за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте вашият су вид на 59°С /138.2°F/.

2. Измийте рибата със студена вода и подсушете добре с хартиени кърпи. Ако има стърчащи остри кости, опитайте се да ги премахнете, за да не пробият плика.

3. Овкусете парчетата риба с едрокристална сол и прясно смлян черен пипер. Поставете в плик и добавете стръкчетата розмарин и зехтина. Вакуумирайте.

4. Гответе 01:30 часа на 59°С /138.2°F/.

5. След като таймерът изключи, извадете рибата от плика и я попийте добре с хартиени кърпи. Загрейте мазнината в тиган с незалепващо покритие и запечете бързо на силна температура парчетата от всички страни за да се получи характерният карамелен загар. Сервирайте веднага с вашата предпочитана гарнитура и сос за риба.

Заключение: След 01:30 часа в су вида и последвалата топлинна обработка месото рибата беше придобило характерният бял цвят, което показваше готовност на продукта. Консистенцията на месото беше добра, то стоеше меко и сочно. Костите се отделяха без проблем, което също показваше за готовност на продукта. Амура не е ароматна риба, затова ако я готвите, бих препоръчал преди да я вакуумирате да я овкусите освен със сол и черен пипер и с ¼ ч.л. чесън на прах за допълнителен аромат. Експериментът „бял амур“ се оказа успешен. Таблицата на Дъглас Болдуин сработи, затова Ви препоръчвам да я ползвате.

СЪВЕТ

Експериментирайте! Повечето добри рецепти, които четем по сайтовете не са се получили от първият път, а са плод на работа и намиране на баланса между дебелина, температура и време за да може крайният резултат да бъде със запазени естествен аромат и сокове, и всеки път да се гарантира еднакво приготвена безопасна храна.

Белият амур е с дебела и твърда костна система, и трудно се реже на тънки шайби дори и с трион. Ако вашите парчета са по-дебели, направете справка за съотношението дебелина, температура и време с таблицата на Дъглас Болдуин ТУК. Внимавайте с вакуумирането. Острите и твърди кости на рибата могат да пробият плика, той да се развакуумира и при ястието да навлезе вода от водната баня на су вида, което е нежелателно. Ако попаднете в такава ситуация, решението е премахване на проблемната кост и превакуумиране наново.

Целта на последвалата топлинна обработка след изваждане от водната баня на су вида, не е пържене на продукта в олио, а бързо запичане в силно загрят тиган с незалепващо покритие до постигане на характерният карамелен цвят и аромат.

 

Бял амур
Овкусяване с едрокристална сол и прясно смлян черен пипер.

 

Бял амур
Бял амур е от рода на шарановите риби, със здрава костна система, месото е леко червено, но при последвалата термична обработка става бяло.

 

Бял амур
Вакуумиране на Бял амур.

 

Бял амур
Бял амур-Температурата и времето са според таблицата на Дъглас Болдуин.

 

Бял амур
Бял амур във воднта баня на су вида.

 

Презентация на бял амур
Моята презентация на бял амур със сотирани гъби пачи крак и каперси.

 

Моята презентация на бял амур.
Моята презентация на бял амур със сотирани гъби пачи крак и каперси.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++

 

Вашият коментар