кафено масло

КАФЕНО МАСЛО

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 90С /194F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 03:00 часа.

Една позната, която е живяла в Етиопия, ми разказваше, че номадите варяли кафето с часове, докато се редуцира и стане на клей. Получавало се концентрат със силен аромат. После взимали с върха на ножа и го разтваряли в чаша с топла вода. Може би идеята е взаимствана от етиопците….

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

100 гр. кафе на зърна

200 гр. масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 90⁰С /194⁰F/.

2. Сложете кафето и маслото в плик и вакуумирайте.

3. Гответе 03:00 часа на 90⁰С /194⁰F/.

4. След като таймерът изключи, прецедете сместа. Полученото масло с аромат на кафе разлейте във формички за лед и поставете във фризер.

Когато приготвяте стек, слагайте по едно кубче от кафеното масло върху топлия стек и сервирайте.

СЪВЕТ

Вземете хубаво и ароматно кафе. Повярвайте ми има значение. Съветвам Ви след като вакуумирате, сложете плика в още един плик. Температурата на водната баня е 90⁰С и явно някой от пликовете и запечатването не издържат на тази температура и пропускат, затова да нямате ядове сложете двоен плик. Другото нещо, което трябва да знаете е, че кафето и маслото са много леки, стоят на повърхността и не могат да потънат, затова сложете във вторият плик някакъв тежък предмет за да стане като котва и да потопи плика, или затиснете с друг предмет. При готвенето се отделят газове и допълнително издигат плика на повърхността, затова както ще видите на снимките по–долу използвах и двата метода. При тази температура изпарението на водата във водната баня на су вида е много силно, затова напълнете до максимума и от време на време поглеждайте нивото на водата, защото под отбелязания минимум, су вида издава сигнал и спира да работи. Ако всичко е минало успешно на края ще получите около 160 гр. масло с прекрасен аромат на кафе. След като маслото се замрази извадете го от силиконовите формички. Увийте кубчетата ароматно масло в хранително стреч фолио като бонбони, така после по-лесно ще боравите с тях.

Внимание! Водата затоплена до 90°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

кафено масло
кафе и масло

 

кафено масло
Вакуумирате кафето и маслото.

 

кафено масло
Необходими са двоен плик и тежест за котва.
кафено масло
Ако тежестта Ви е малка използвайте и други тежки предмети.

 

кафено масло
След 3 часа в су вида.

 

кафено масло
Прецедете за да отделите маслото от кафето.

 

кафено масло
Ще получите около 160 гр. масло с аромат на кафе.

 

кафено масло
Разлейте във формички са лед и приберете във фризер.

 

кафено масло
Готовото кафено масло вече в употреба върху телешко бонфиле су вид.

 

кафено масло
Увийте кубчетата ароматно масло със стреч фолио като бонбони. Така ще се запазят по-дълго време.

 

++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++

Вашият коментар