телешки джоланчета

ОБЕЗКОСТЕНИ ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 60°С /140°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 48:00 часа.

Су вид е особено ефективен при обработката на меса с твърди и жилави мускулни влакна като ребра и джолани. Освен, че се запазват естествените сокове и вещества, намаляват се и загубите на масата на продукта, където при традиционното варене фирата е много голяма…. Но ако не Ви се чака 2 дена може да го пуснете на 78°С за 24 часа.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 1 плик/

2 бр. обезкостени телешки джоланчета

1 ч.л. кимион на зърна

3 бр. семенни шушулки кардамон

4 бр. зърна бахар

3 бр. дафинов лист

Прясно смлян черен пипер

Едрокристална сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 60°С /140°F/.
  2. Измийте със студена вода и подсушете добре с хартиена кърпа джоланчетата.
  3. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер, поставете ги в плик и прибавете останалите подправки /кимион, бахар, кардамон и дафинов лист/. Вакуумирайте.
  4. Гответе 48:00 часа на 60°С /140°F/.
  5. След като таймерът изключи извадете плика от водната баня на су вида. Джоланчетата са напълно готови за консумация. Нарежете на филийки, поръсете с червен пипер и зехтин и вече имате едно чудесно мезе. Наздраве!

СЪВЕТ

Добре е да оставите джоланчетата накиснати за няколко часа /а най-добре за една нощ/ в студена вода, в хладилника. Така ще премахнете останките от кръв в тях. Ако вакуумирайте с малка битова машина, от опита, който имам бих Ви препоръчал да направите второ, дори трето запечатване по на няколко милиметра след основното за да си спестите ядове. При продължителното време на готвене /от24 и 48 часа/ водата в топлата вана на су вида се изпарява, затова ви препоръчвам да покривате ваната. Ако нямате специален капак за това, може да я покриете с няколко пласта стреч фолио. Напълнете я до максимума отбелязан на су вида и я проверявайте от време на време.

Ако всичко е минало добре и няма да консумирате джоланчетата непосредствено след изваждането им от су вида, веднага ги охладете в ледена баня /от 50% лед и 50% вода/ и приберете в хладилник. Може да ги съхранявате хладилно до 2 дена, а във фризер до 1 година.

телешки джоланчета
телешки джоланчета
телешки джоланчета
телешки джоланчета в су вида
телешки джоланчета
След 48 часа в су вида, джоланчетата са напълно готови за консумация.
телешки джоланчета
…..Нарежете на филийки, поръсете с червен пипер и зехтин и вече имате едно чудесно мезе. Тук сме добавили и нарязана сланинка от „Коремче от малко прасенце“. Наздраве!

++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++++++

1 thought on “ОБЕЗКОСТЕНИ ТЕЛЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА”

  1. Pingback: КОРЕМЧЕ ОТ МАЛКО ПРАСЕНЦЕ – SousVide.bg

Вашият коментар