домашен заек

ДОМАШЕН ЗАЕК СУ ВИД

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65.5°С /150°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 04:30 часа.

Заешкото месо е алтернатива на здравословното и диетично хранене благодарение на своите изключителни хранителни качества. Високото съдържание на белтъчини – 22% и ниското съдържание на мазнини – 5% го прави предпочитано от хората с хранителни режими. А когато го сготвите в су вид може да сте сигурни, че не се стига до денатурация на белтъците, защото няма наличие на висока температура, както е при традиционното готвене.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 бр. домашен заек

Едрокристална сол

Прясно смлян черен пипер

Зърна черен пипер

Дафинови листа

Зехтин

за студената марината:

2 бр. глави лук

3 бр. скилидки чесън

½ връзка копър

½ връзка магданоз

50 гр. морска сол

50 мл.оцет

50 мл. бяло вино

3 бр. дафинов лист

10 зърна черен пипер /счукани на едро/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Измийте заека със студена вода и го сложете в дълбок съд. Върху него сложете нарязаните лук, чесън, копър, магданоз, прибавете дафиновия лист, черният пипер, морската сол, оцета и бялото вино. Допълнете със студена вода, колкото да покриете заека. Обърнете заека два три пъти в съда, за да се разбъркат подправките и оставете в хладилник (най-добре за една нощ).

2. Настройте Вашият су вид на 65.5°С /150°F/.

3. Извадете заека от марината и го разрежете на порции, измийте ги със студена вода и подсушете добре с хартиени кърпи.

4. Овкусете заешкото със сол и прясно смлян черен пипер и го сложете в пликове. Прибавете по 2 бр. дафинови листа, 5 бр. зърна черен пипер и по 2 с.л. зехтин във всеки плик със заешко месо. Вакуумирайте.

5. Гответе 04:30 часа на 65.5°С /150°F/.

6. След като таймерът изключи запечете на силно загрят тиган заешкото до образуването на хрупкава коричка с карамелен цвят или включете в състава на други ястия. Ако не се консумира веднага, охладете плика в ледена баня и съхранявайте в хладилник до 2 дена или във фризер до 1 година.

СЪВЕТ

Някой казват, че не е необходимо домашен заек да се маринова и прилагат тази процедура само при дивите зайци. Но ако заекът е бил замразен и е стоял доста време в камерата, аз Ви препоръчвам да го мариновате. Това е вид студена марината в която накисваме заека, но Вие ако имате своя изпитана рецепта спокойно може да я приложите. Когато разрязвате заека, разрежете и гръдния кош на две, за да се събере по-лесно в плика и да не остане въздух в него при вакуумирането. Ако има остри кости, които могат да пробият плика и отстранете. За един заек ще Ви трябват 3 плика, за да може месото да се разстели добре и да не се застъпва. Зехтин /или масло/ слагам само на сухи меса и понеже заешкото е такова сухо месо сложих по 2 с.л. зехтин. Съветвам Ви да не слагате масло на продукти, които ще готвите в су вида повече от 4 часа. Месото е готово за консумация и не е необходимо да се пече заедно с другите продукти. Например ако ще го сервирате с картофи, изпечете картофите отделно до готовност, накрая поставете заешкото върху тях, върнете във фурната за 5-6 минути, колкото само да се запече месото и да придобие карамелен цвят. Това се отнася и за другите видове меса минали през су вид. Ако ще го правите на яхния, направете си яхнията и накрая сложете заешкото. Оставете да покъкри само 2-3 минути, колкото месото да придобие температурата на яденето и сервирайте.

 

домашен заек
Цял домашен заек

 

домашен заек
Овкусяваме с едрокристална сол и прясно смлян черен пипер.

 

домашен заек
домашен заек – вакуумиране

 

домашен заек
във водната баня – домашен заек

 

домашен заек
домашен заек след 4 часа и 30 мин. в су вида

 

домашен заек
Sous Vide домашен заек запечен на тиган

 

sous vide домашен заек по троянски
Яхния от sous vide домашен заек по троянски с картофи и сушени сини сливи.

 

++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++++

6 thoughts on “ДОМАШЕН ЗАЕК СУ ВИД”

Вашият коментар