ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65.5°С /150°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 04:30 часа.
Заешкото месо е алтернатива на здравословното и диетично хранене благодарение на своите изключителни хранителни качества. Високото съдържание на белтъчини – 22% и ниското съдържание на мазнини – 5% го прави предпочитано от хората с хранителни режими. А когато го сготвите в су вид може да сте сигурни, че не се стига до денатурация на белтъците, защото няма наличие на висока температура, както е при традиционното готвене.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 бр. домашен заек
Едрокристална сол
Прясно смлян черен пипер
Зърна черен пипер
Дафинови листа
Зехтин
за студената марината:
2 бр. глави лук
3 бр. скилидки чесън
½ връзка копър
½ връзка магданоз
50 гр. морска сол
50 мл.оцет
50 мл. бяло вино
3 бр. дафинов лист
10 зърна черен пипер /счукани на едро/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Измийте заека със студена вода и го сложете в дълбок съд. Върху него сложете нарязаните лук, чесън, копър, магданоз, прибавете дафиновия лист, черният пипер, морската сол, оцета и бялото вино. Допълнете със студена вода, колкото да покриете заека. Обърнете заека два три пъти в съда, за да се разбъркат подправките и оставете в хладилник (най-добре за една нощ).
2. Настройте Вашият су вид на 65.5°С /150°F/.
3. Извадете заека от марината и го разрежете на порции, измийте ги със студена вода и подсушете добре с хартиени кърпи.
4. Овкусете заешкото със сол и прясно смлян черен пипер и го сложете в пликове. Прибавете по 2 бр. дафинови листа, 5 бр. зърна черен пипер и по 2 с.л. зехтин във всеки плик със заешко месо. Вакуумирайте.
5. Гответе 04:30 часа на 65.5°С /150°F/.
6. След като таймерът изключи запечете на силно загрят тиган заешкото до образуването на хрупкава коричка с карамелен цвят или включете в състава на други ястия. Ако не се консумира веднага, охладете плика в ледена баня и съхранявайте в хладилник до 2 дена или във фризер до 1 година.
СЪВЕТ
Някой казват, че не е необходимо домашен заек да се маринова и прилагат тази процедура само при дивите зайци. Но ако заекът е бил замразен и е стоял доста време в камерата, аз Ви препоръчвам да го мариновате. Това е вид студена марината в която накисваме заека, но Вие ако имате своя изпитана рецепта спокойно може да я приложите. Когато разрязвате заека, разрежете и гръдния кош на две, за да се събере по-лесно в плика и да не остане въздух в него при вакуумирането. Ако има остри кости, които могат да пробият плика и отстранете. За един заек ще Ви трябват 3 плика, за да може месото да се разстели добре и да не се застъпва. Зехтин /или масло/ слагам само на сухи меса и понеже заешкото е такова сухо месо сложих по 2 с.л. зехтин. Съветвам Ви да не слагате масло на продукти, които ще готвите в су вида повече от 4 часа. Месото е готово за консумация и не е необходимо да се пече заедно с другите продукти. Например ако ще го сервирате с картофи, изпечете картофите отделно до готовност, накрая поставете заешкото върху тях, върнете във фурната за 5-6 минути, колкото само да се запече месото и да придобие карамелен цвят. Това се отнася и за другите видове меса минали през су вид. Ако ще го правите на яхния, направете си яхнията и накрая сложете заешкото. Оставете да покъкри само 2-3 минути, колкото месото да придобие температурата на яденето и сервирайте.
++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++++
Ще правя див заек утре, дали е добре да го готвя по – дълго време?
Прави ли смисъл да нарежем заека преди да го мариноваме, или няма голямо значение?
Поздравления за рецептата. Толкова сочен заек не бях консумирал.
…благодаря. 🙂
Прави ли смисъл да нарежем заека преди да го мариноваме, или няма голямо значение?
Нарежи го, нали ще го готвиш в плик.