моркови су вид

МОРКОВИ ВЪВ ВАКУУМ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:40 часа.

Сами по себе си морковите са вкусни, а и полезни с голямото съдържание на Витамини В1, В2, РР, С и Провитамин А /бета-каротин/. Това вещество има доказани свойства като антиоксидант. Подложени на високата температура при традиционното готвене, някой от витамините и веществата могат да променят или загубят своите полезни свойства. При нискотемпературното готвене те се запазват максимално и може да сте сигурни, че ги поемате с всяка хапка.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 1 плик/

6-7 бр. моркови

1 к.л. едрокристална сол

½ к.л кафява захар

2 с.л. зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашия су вид на 85°С /185°F/.

2. Измийте морковите със студена вода и ако е необходимо ги обелете.

3. Подредете ги в плик и прибавете солта, кафявата захар и зехтина. Вакуумирайте.

4. Гответе за 00:40 часа на 85°С /185°F/.

5. След като таймерът изключи извадете плика от су вида, глазирайте морковите и ги прибавете като гарнитура на месо. Ако няма да ги консумирате веднага, охладете плика в ледена баня и съхранявайте в хладилник до 2 дена и във фризер до 1 година.

СЪВЕТ

Ако морковите са млади само ги измийте добре с четка и твърда гъба, но ако са стари е по-добре да ги обелите с белачката и после пак да ги измиете. В зависимост от това за какво ястие ще ги използвате може да нарежете морковите на шайби и така да ги вакуумирате. Ако имате налична кафява тръстикова захар е за предпочитане пред боядисаната, а вместо зехтин може да сложите краве масло. Избягвайте да слагате маргарин. Морковите са много леки и няма да потънат във водната баня на су вида, затова Ви съветвам да сложите тежест или решетка със тежест отгоре за да ги държи потопени през цялото време на готвене. Ако готвите и други продукти на същата температура, сложете ги заедно във водната баня на су вида и следете само за времето на готовност на всеки един от тях. Освен цели морковите може и да бъдат и нарязани, зависи за какво са предназначени. Температурно-времевия модел остава същият.

Ако обаче морковите са стари („дървени“), Ви препоръчвам да увеличите времето на 50-60 минути.

Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

 

моркови су вид
моркови су вид – за предпочитане са тънките и млади моркови.

 

моркови су вид
Измийте и обелете морковите, ако е необходимо. Накрая задължително ги измийте отново.

 

моркови су вид
моркови су вид – вакуумиране

 

моркови су вид - вакуумиране
Млади пресни моркови су вид – вакуумиране – тези са с масло и морска сол.

 

моркови су вид - вакуумиране
моркови су вид – вакуумирани с масло и морска сол

 

моркови су вид
Ако имате няколко продукта,които се готвят на една и съща температура ги сложете заедно. Зеленчуците са леки и не могат да потънат сами, затова сложете решетка с тежест отгоре им.

 

моркови су вид
моркови су вид – охладете в ледена баня, ако не ги консумирате веднага

 

моркови су вид
Глазираните моркови су вид са идеалната гарнитура за месо.

 

моркови су вид
Морковите може и да бъдат и нарязани, зависи за какво са предназначени. Температурно-времевия модел остава същия.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++

Вашият коментар