ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 70°С /158°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:20 часа.
Много обичам да правя бързи, лесни и вкусни десерти, а в същото време да са ефектни. С тази подготовка на кайсии, вакуумираният плик може да се съхранява до една седмица в хладилник и да го извадите, когато имате нужда от бърз десерт.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 плик/
7-8 кайсии
1 пръчка канела
2-3 листа мента
1 ч.л. кафява захар
2 с.л. бяло вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 70°С /158°F/.
2. Измийте кайсиите със студена вода и ги подсушете добре. Разрежете ги на половина и отделете костилката.
3. Сложете половинките кайсии в плик и прибавете канелата, ментата, захарта и бялото вино. Вакуумирайте.
4. Гответе 00:20 часа на 70°С /158°F/.
5. Когато таймерът изключи, извадете плика и го охладете я ледена баня, за да спрете процеса на готвене. Сервирайте охладените кайсии със сладолед или върху кекс, или торта.
СЪВЕТ
Когато подгатвяте да слагате нещо в су вид, винаги го измивайте добре. Независимо дали са плодове, зеленчуци или месо. Запомнете хигиената при су вида е от съществено значение и е на първо място. Ако сте хоби-готвач повече за хигиенните навици може да прочетете ТУК.
Не белете кайсиите, оставете ги с кожата, защото тя ще държи сготвения плод за да не стане на пюре. Може да заместите захарта със захарен сироп ако имате в наличност, останал от друг десерт. Препоръчително е бялото вино да е предварително кипнато. Друг вариант е да загреете заедно виното и захарта в отделен малък съд. Така и алкохола ще се отдели от виното и то ще бъде сладко. Ако се спрете на този вариант увеличете виното, защото част от него ще се изпари при нагряването.
Внимание! Водата затоплена до 70°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!
++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++++
Pingback: ПОШИРАНЕ НА ПЛОДОВЕ В СУ ВИД – SousVide.bg