кайсии във вакуум

КАЙСИИ ВЪВ ВАКУУМ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 70°С /158°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:20 часа.

Много обичам да правя бързи, лесни и вкусни десерти, а в същото време да са ефектни. С тази подготовка на кайсии, вакуумираният плик може да се съхранява до една седмица в хладилник и да го извадите, когато имате нужда от бърз десерт.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 1 плик/

7-8 кайсии

1 пръчка канела

2-3 листа мента

1 ч.л. кафява захар

2 с.л. бяло вино

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 70°С /158°F/.

2. Измийте кайсиите със студена вода и ги подсушете добре. Разрежете ги на половина и отделете костилката.

3. Сложете половинките кайсии в плик и прибавете канелата, ментата, захарта и бялото вино. Вакуумирайте.

4. Гответе 00:20 часа на 70°С /158°F/.

5. Когато таймерът изключи, извадете плика и го охладете я ледена баня, за да спрете процеса на готвене. Сервирайте охладените кайсии със сладолед или върху кекс, или торта.

СЪВЕТ

Когато подгатвяте да слагате нещо в су вид, винаги го измивайте добре. Независимо дали са плодове, зеленчуци или месо. Запомнете хигиената при су вида е от съществено значение и е на първо място. Ако сте хоби-готвач повече за хигиенните навици може да прочетете ТУК.

Не белете кайсиите, оставете ги с кожата, защото тя ще държи сготвения плод за да не стане на пюре. Може да заместите захарта със захарен сироп ако имате в наличност, останал от друг десерт. Препоръчително е бялото вино да е предварително кипнато. Друг вариант е да загреете заедно виното и захарта в отделен малък съд. Така и алкохола ще се отдели от виното и то ще бъде сладко. Ако се спрете на този вариант увеличете виното, защото част от него ще се изпари при нагряването.

Внимание! Водата затоплена до 70°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

кайсии във вакуум
Подготовка за кайсии във вакуум.

 

кайсии във вакуум
Температурно-времеви модел.

 

кайсии във вакуум
Охлаждане в ледена баня, за да се спре процеса на готвене.

 

кайсии във вакуум
Вакуумирания плик с готовите кайсии може да съхранявате в хладилник до една седмица.

 

кайсия
С готовите кайсии може да си комбинирате различни десерти.

 

кайсии
За този десерт съм комбинирал кайсиите с крем за студен чийзкейк и бишкоти в кафе за тирамису. 🙂

 

кайсии
..и става… Тирамичийз с основа от кайсии су вид.

 

кайсии
Тирамису + чийзкейк = Тирамичийз 😉

 

++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++++

1 thought on “КАЙСИИ ВЪВ ВАКУУМ”

  1. Pingback: ПОШИРАНЕ НА ПЛОДОВЕ В СУ ВИД – SousVide.bg

Вашият коментар