бразилски шоколадов кейк

БРИГАДЕЙРО – БРАЗИЛСКИ ШОКОЛАДОВ КЕЙК

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.

Изключително лесен и невероятно вкусен шоколадов кейк. С благодарности към Георги Тунев от ресторант „Щарвалоци“, който ми прати линк към рецептата на „Sous Vide Everything”.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

397 гр. /1 консерва/ подсладено кондензирано мляко

397 гр. неподсладена течна сметана

120 гр. /1 ч.ч./ шоко Nesquik на Nestle

3 бр. яйца

50 гр. разтопено масло

шоколадови пръчици за украса

бурканчета с винтови капачки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 85°С /185°F/.
  2. Сложете всички съставки в блендер и разбийте до получаването на еднородна смес.
  3. Намажете с масло бурканчетата отвътре и ги напълнете с шоколадовата смес. Завийте капачките.
  4. Гответе за 02:00 часа на 85°С /185°F/.
  5. След като таймерът изключи извадете бурканчетата и оставете да се охладят. Приберете в хладилник и нека останат там поне 2 часа преди да сервирате.

СЪВЕТ

Като отворите и излеете в блендера консервата с подсладеното кондензирано мляко, използвайте празната вече кутия за мярка и налейте в нея течната сметана, така двете количества ще бъдат с еднакъв грамаж от 397 гр. Използвайте неподсладена течна сметана, защото подсладеното мляко и шокото дават достатъчно сладост. Именно защото десерта става сладък използвах малки 100 грамови бурканчета (от хайвер) и за проба сложих само един по-голям за да видя как ще изглежда кекса и в него. Като количество сместа е около 1100 грама, така че Вие си преценете според наличните Ви бурканчета колко ще Ви трябват. Не прекалявайте с разбиването, защото ще се образуват много балончета. Докато чакате балончетата да се отделят, намажете бурканчетата отвътре с масло. Балончетата се отделят във вид на пяна, която можете да оберете с лъжица, но не е проблем и да остане. Не затягайте много капачките, а толкова, колкото да не влиза вода в бурканчето, но и да може въздухът когато се разшири от нагряването да излиза навън във вид на въздушни мехурчета. Всички бурканчета трябва да бъдат потопени под водата. Ако някое изплува сложете решетка върху тях за да останат потопени. Когато ги извадите от су вида и нямате време да ги чакате да изстинат може да ги сложите в съд с вода и да пускате по малко лед. За да не се спукат от студения лед, започнете с първо с няколко бучки и постепенно увеличавайте. Имайте предвид, че капачките ще почнат да пукат и да хлътват навътре, не се притеснявайте, това означава, че всичко е наред. Същото е, когато варите компоти. 😉 При сервирането имате две възможности: или да ги сервирате с бурканчетата, като ги поръсите с шоколадови пръчици, или да ги изтърсите от тях, като предварително ги потопите за кратко в топла вода и прокарате нож по вътрешната стена на бурканчето, за да излезе по-лесно кейка. Поръсете ги с шоколадови пръчици и аранжирайте чинията.

Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!

 

бразилски шоколадов кейк
Необходимите продукти за бразилски шоколадов кейк.

 

бразилски шоколадов кейк
Поставяме всичките продукти в блендера.

 

бразилски шоколадов кейк
Намажете бурканчетата с масло отвътре. 😉

 

бразилски шоколадов кейк
…и ги напълнете с блендираната смес.

 

бразилски шоколадов кейк
Температурно-времевия модел за бразилски шоколадов кейк.

 

бразилски шоколадов кейк
…нетърпеливите могат да охладят бурканчетата в ледена баня.

 

бразилски шоколадов кейк
..може да си го ядете направо от бурканчето, но може и да го извадите от него.

 

бразилски шоколадов кейк
Поръсете с шоколадови пръчици и аранжирайте .

 

бразилски шоколадов кейк
…ето заради това, както казва моя приятел Георги Тунев от ресторант „Щарвалоци“ /и аз също/, никога няма да мога, да отслабна. 🙂

 

бразилски шоколадов кейк
бразилски шоколадов кейк

 

бразилски шоколадов кейк
бразилски шоколадов кейк/ове/

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++

Вашият коментар