чаванмуши

ЧАВАНМУШИ СУ ВИД

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.

Чаванмуши / Chawanmushi / 茶碗蒸し/ е популярно японско ястие на основата на яйчен крем, подправено с мирин, саке, даши и гъби шийтаке. То е нещо средно между крем и супа. Традиционно се приготвя на пара, но аз Ви предлагам рецепта за су вид.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 2 бурканчета/

2 ч.л. Даши концентрат

240 мл. вода

3 бр. яйца

1 ч.л. соев сос /бял/

1 ч.л. мирин

1 ч.л. саке

¼ ч.л. сол

2 бр. гъби шийтаке

2 бр. рулца от раци /сурими/

2 бр. скариди

2 ч.л. хайвер

листа от пресен лук

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.
  2. Смесете Даши концентрата с водата и разбъркайте добре.
  3. В съд прибавете яйцата, соевия сос, мирина, сакето, солта и разбъркайте с тел. Към разбитите яйца прибавете Даши бульона и разбъркайте отново с телта до образуването на еднородна смес и я прецедете.
  4. Нарежете на четири парчета рулцата от раци и гъбите шийтаке, а листата от пресния лук на ситно. Разпределете ги в двете бурканчета. Добавете яйчената смес. Завийте капачките без да ги затягате прекалено силно.
  5. Гответе за 01:00 час на 80°С /176°F/.
  6. След като таймерът изключи извадете бурканчетата и ги оставете малко да се охладят.

През това време изпържете скаридите и си подгответе украсата. Когато вече са достатъчно охладени за директна консумация, махнете капачките и украсете със скаридата и хайвера. Сервирайте.

  1. Ако няма да се консумира непосредствено след приготвянето, охладете в ледена баня без да махате капачките и съхранявайте в хладилник.

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!

СЪВЕТ

Ако ползвате сухи гъби шийтаке, накиснете във вода първо тях, за да могат да се рехидратират докато приготвите останалите съставки. Аз реших чаванмушито да бъде на морска основа, но место рулцата от раци, Вие може да сложите парчета пилешко месо, като предварително ги изпържите до готовност. Сместа е за две бурканчета, но ако Ви се окаже вповече напълнете и едно по-малко бурканче. Ястието може да се сервира и топло, и студено. Ако охлаждате бурканчетата в ледена баня, налейте в съда с бурканчетата първо вода и пускайте по няколко кубчета лед, за да се охлаждат бавно и да не се спукат. Когато се поохладят добавете останалия лед. Капачките ще започнат да пукат и да хлътват на вътре, но не се притеснявайте, това означава, че всичко е наред /също както, когато варите компоти 🙂 /. Така охладени и с хлътнали капачки можете да ги съхранявате в хладилника една седмица.

 

чаванмуши
чаванмуши – необходимите продукти

 

чаванмуши
Смесвате и разбивате с тел. Прецедете.

 

чаванмуши
Гъбите шийтаке и рулцата сурими слагате в бурканчетата.

 

чаванмуши
..остана ми малко смес и напълних едно малко бурканче.

 

чаванмуши
Температурно-времеви модел за чаванмуши.

 

чаванмуши
Охлаждане – пускайте по няколко кубчета лед за да не се спукат бурканчетата.

 

чаванмуши
Украсете със скарида и хайвер.

 

 

чаванмуши
чаванмуши

 

чаванмуши
чаванмуши

 

++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++

Вашият коментар