ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:40 часа.
Вдъхновен от изминалия Български фестивал на сливата – Троян, Орешак 2017 г., където бях член на кулинарното жури, реших да направя една стара традиционна троянска рецепта за сладко от сини сливи но…. в су вид. След като направих няколко опита с различни температури и различно време на готвене, Ви представям температурно-времевия модел, който според мен е най-добрия.
И понеже не можах да намеря друга такава рецепта за „Троянско сладко от сини сливи в су вид“, ще я запиша като авторска. 🙂
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 плик/
12 бр. сини сливи
200 гр. захар
1 щипка лимонена киселина (лимонтузу)
1 ч.л. оцет
3 бр. листа от индрише
24 бр. орехови ядки
4 бр. карамфилчета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.
- Измийте сливите, орехите и листата от индрише с течаща вода.
- Разрежете сливите през средата, извдете костилката и на нейно място сложете орехова ядка (виж снимките след рецептата).
- Сложете готовите разполвени сливи в плик , посипете ги със захарта и прибавете лимонената киселина, листата индрише, карамфилчетата и оцета. Вакуумирайте.
- Гответе за 00:40 часа на 80°С /176°F/.
- След като таймерът изключи, поставете плика в ледена баня за да се охлади, а после го приберете в хладилник. Оставете 3-4 дена да “отлежи“ преди да консумирате. Чудесно е за заливка на сладолед, пудинг или трайфъл.
СЪВЕТ
Има разлика между сладко, конфитюр и мармалад. Сладкото се прави от хубави плодове – цели или нарязани на едри парчета, които плуват в много гъст сладък сироп. При конфитюра разликата е в това, че плодовете са смляни или нарязани на ситно. Към него може да се добави и желираща съставка. При мармалада плодовете се варят и после се претриват през гевгир или се пасират, за да станат гладки като фино пюре. В тази рецепта сливите са нарязани през средата, за да може да се извади костилката и на нейно място да се сложи орехова ядка. Когато избирате сливите, гледайте да са узрели, но не презрели и прекалено меки. Като ги срежете на две и махнете костилката, разгледайте ги хубаво да не са червиви. Ако намерите такива с червейче ги изхвърлете.
Така във вакуумирания плик и в хладилни условия, готовото сладко може да се съхранява няколко месеца.
Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на пакетчетата от водната баня на су вида!







+++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++