троянско сладко от сини сливи

ТРОЯНСКО СЛАДКО ОТ СИНИ СЛИВИ В СУ ВИД

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:40 часа.

Вдъхновен от изминалия Български фестивал на сливата – Троян, Орешак 2017 г., където бях член на кулинарното жури, реших да направя една стара традиционна троянска рецепта за сладко от сини сливи но…. в су вид. След като направих няколко опита с различни температури и различно време на готвене, Ви представям температурно-времевия модел, който според мен е най-добрия.

И понеже не можах да намеря друга такава рецепта за „Троянско сладко от сини сливи в су вид“, ще я запиша като авторска. 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 1 плик/

12 бр. сини сливи

200 гр. захар

1 щипка лимонена киселина (лимонтузу)

1 ч.л. оцет

3 бр. листа от индрише

24 бр. орехови ядки

4 бр. карамфилчета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.
  2. Измийте сливите, орехите и листата от индрише с течаща вода.
  3. Разрежете сливите през средата, извдете костилката и на нейно място сложете орехова ядка (виж снимките след рецептата).
  4. Сложете готовите разполвени сливи в плик , посипете ги със захарта и прибавете лимонената киселина, листата индрише, карамфилчетата и оцета. Вакуумирайте.
  5. Гответе за 00:40 часа на 80°С /176°F/.
  6. След като таймерът изключи, поставете плика в ледена баня за да се охлади, а после го приберете в хладилник. Оставете 3-4 дена да “отлежи“ преди да консумирате. Чудесно е за заливка на сладолед, пудинг или трайфъл.

СЪВЕТ

Има разлика между сладко, конфитюр и мармалад. Сладкото се прави от хубави плодове – цели или нарязани на едри парчета, които плуват в много гъст сладък сироп. При конфитюра разликата е в това, че плодовете са смляни или нарязани на ситно. Към него може да се добави и желираща съставка. При мармалада плодовете се варят и после се претриват през гевгир или се пасират, за да станат гладки като фино пюре. В тази рецепта сливите са нарязани през средата, за да може да се извади костилката и на нейно място да се сложи орехова ядка. Когато избирате сливите, гледайте да са узрели, но не презрели и прекалено меки. Като ги срежете на две и махнете костилката, разгледайте ги хубаво да не са червиви. Ако намерите такива с червейче ги изхвърлете.

Така във вакуумирания плик и в хладилни условия, готовото сладко може да се съхранява няколко месеца.

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на пакетчетата от водната баня на су вида!

 

троянско сладко от сини сливи
продуктите са за един плик

 

троянско сладко от сини сливи
…нарежете сливите на две, махнете костилката и на нейно място сложете орехова ядка.

 

троянско сладко от сини сливи
…прибавете захарта, карамфилчетата, индришето, лимонтузуто и оцета. Вакуумирайте.

 

троянско сладко от сини сливи
След няколко опита избрах температурно-времевия модел.

 

троянско сладко от сини сливи
…след су вид.

 

троянско сладко от сини сливи
… аранжиране на чинията.

 

троянско сладко от сини сливи
Чудесна комбинация е със сладолед.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар