тиква sous wide

ТИКВА

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.

Сезона на тиквите започва от средата на октомври с Фестивала на тиквата в Севлиево, минава през Хелоуин, през коледната трапеза и завършва с началото на пролетта когато всички тикви вече са изядени. 🙂 По този повод Ви предлагам една рецепта за тиква на су вид и бърз, и лесен мус от сувидираната тиква.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 2 плика/

1 бр. малка тиква

2 бр. пръчки канела

100 гр. пчелен мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият су вид на 85°С /185°F/.
  2. Измийте тиквата. Отстраните полепналите твърди частици и кал ако има такава.
  3. Разрежете и я почистете от семките. Нарежете я на парчета и ги обелете. Половината от тиквата нарежете на кубчета, а другата половина оставете на по-едри парчета.
  4. Сложете кубчетата в единия плик, а по-едрите парчета в другия плик. Прибавете във всеки плик по 50 гр. пчелен мед и по една пръчка канела и вакуумирайте.
  5. Гответе за 01:30 часа на 85°С /185°F/.
  6. Когато таймерът изключи, извадете пликовете от су вида. Ако не консумирате веднага сувидираната тиква охладете пликовете в ледена баня и съхранявайте в хладилник.

СЪВЕТ

Мус от тиква

За да си направите лесен, но ужасно вкусен десерт от кубчетата тиква, които сготвихме ще Ви трябва още:

100 мл. готварска сметана

50 гр. пчелен мед

блендер.

В блендера изсипете плика с кубчетата тиква, като преди това извадите пръчката канела. Тя си е пуснала аромата при готвенето и няма да ни трябва повече. Прибавете течната сметана и меда. Блиндирайте докато се получи гладка смес. Това е. Вашият мус е готов. Ако искате да е по-сладък – прибавете още мед и блиндирайте наново.

Вакуумираните парчета тиква може да съхранявате в хладилник поне 1 седмица, така ако Ви изненадат гости ще имате много бърз десерт. Разтворете плика с големите парчета тиква, сложете ги в чиния, изсипете и от сока, който се е отделил. С кухненска горелка обгорете краищата на тиквата за да добавите карамелен загар и вкус. Върху всяко парче тиква сложете сметана или по една топка сладолед. С минимум усилия десерта Ви е готов.

Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на пликчетата от водната баня на су вида!

тиква на су вид
Необходимите продукти за тиква на су вид.

 

тиква на су вид
Вакуумиране.

 

мус от тиква
Лесен мус от тиква с мед, сметана и сувидирана тиква.

 

тиква на су вид
Мус от тиква.

 

тиква бургер
бургер с тиква

 

тиква sous vide
Запечете вече сувидираната тиква за кратко на много силна фурна, колкото да се образува лек загар за по-добър вид и характерен карамелен вкус.

 

тиква на су вид
тиква със сладолед / сготвена на су вид и после запечена с горелка за придобиване на характерният карамелен аромат и цвят

 

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++

1 thought on “ТИКВА”

  1. Pingback: ТИКВА С ЯЙЦА И МЛЯКО В СУ ВИД – SousVide.bg

Вашият коментар