ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.
Сезона на тиквите започва от средата на октомври с Фестивала на тиквата в Севлиево, минава през Хелоуин, през коледната трапеза и завършва с началото на пролетта когато всички тикви вече са изядени. 🙂 По този повод Ви предлагам една рецепта за тиква на су вид и бърз, и лесен мус от сувидираната тиква.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 2 плика/
1 бр. малка тиква
2 бр. пръчки канела
100 гр. пчелен мед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият су вид на 85°С /185°F/.
- Измийте тиквата. Отстраните полепналите твърди частици и кал ако има такава.
- Разрежете и я почистете от семките. Нарежете я на парчета и ги обелете. Половината от тиквата нарежете на кубчета, а другата половина оставете на по-едри парчета.
- Сложете кубчетата в единия плик, а по-едрите парчета в другия плик. Прибавете във всеки плик по 50 гр. пчелен мед и по една пръчка канела и вакуумирайте.
- Гответе за 01:30 часа на 85°С /185°F/.
- Когато таймерът изключи, извадете пликовете от су вида. Ако не консумирате веднага сувидираната тиква охладете пликовете в ледена баня и съхранявайте в хладилник.
СЪВЕТ
Мус от тиква
За да си направите лесен, но ужасно вкусен десерт от кубчетата тиква, които сготвихме ще Ви трябва още:
100 мл. готварска сметана
50 гр. пчелен мед
блендер.
В блендера изсипете плика с кубчетата тиква, като преди това извадите пръчката канела. Тя си е пуснала аромата при готвенето и няма да ни трябва повече. Прибавете течната сметана и меда. Блиндирайте докато се получи гладка смес. Това е. Вашият мус е готов. Ако искате да е по-сладък – прибавете още мед и блиндирайте наново.
Вакуумираните парчета тиква може да съхранявате в хладилник поне 1 седмица, така ако Ви изненадат гости ще имате много бърз десерт. Разтворете плика с големите парчета тиква, сложете ги в чиния, изсипете и от сока, който се е отделил. С кухненска горелка обгорете краищата на тиквата за да добавите карамелен загар и вкус. Върху всяко парче тиква сложете сметана или по една топка сладолед. С минимум усилия десерта Ви е готов.
Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на пликчетата от водната баня на су вида!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++
Pingback: ТИКВА С ЯЙЦА И МЛЯКО В СУ ВИД – SousVide.bg