цяла пъстърва в су вид

ЦЯЛА ПЪСТЪРВА СУ ВИД

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 52°C /125.6°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:35 часа.

Пъстървата присъства в менюто на всички среден клас ресторанти, не само заради добрия вкус, но и заради добрата цена, на която се продава в сравнение с другите по-скъпи риби. За разлика от филето от пъстърва, което готвихме на 45°C, при цялата риба ще увеличим градусите на 52°C, за да се съобразим с принципа, че при су вид е важна дебелината, а не теглото на продукта, който обработваме.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 бр. пъстърва

2 с.л. зехтин

1 к.л. едрокристална сол

½ к.л. прясно смлян черен пипер

3 бр. резена джинджифил

1 бр. клонче розмарин

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 52°C /125.6°F/.

2. Почистете рибата от люспите и вътрешностите. Измийте много добре със студена течаща вода и подсушете с хартиени кърпи.

3. Овкусете пъстървата със сол и прясно смлян черен пипер. Поставете джинджифила и розмарина в корема на рибата. Сложете я в плик, прибавете зехтина и вакуумирайте.

4. Гответе за 00:35 часа на 52°C /125.6°F/.

5. След като таймерът изключи извадете внимателно рибата от плика.

6. Направете допълнителна топлинна обработка, като я запечете на тиган или я обгорите с кухненска горелка. Сервирайте.

 

СЪВЕТ

Препоръчвам Ви да работите с прясна риба т.е. да не е замразявана. Когато почиствате рибата не забравяйте да премахнете и хрилете. Ако все пак работите със замразена риба, след като я изчистите и измиете Ви препоръчвам да я сложите за 2 часа в 7% разтвор на морска сол, за да се стегне месото. След това я измийте отново с течаща вода, подсушете я добре и продължете по рецептата. Тази операция може да я приложите и на прясната риба. След като се сготви в су вида внимавайте като изваждате рибата от плика за да не я разкъсате защото е много нежна и мека. Ако я сложите на скара, тя задължително ще залепне / дори и да е добре намазана/, затова Ви предлагам да я запечете в тиган с незалепващо покритие или да я обгорите с кухненска горелка, както аз направих.

Според таблицата на Дъглас Болдуин тази риба не е пастьоризирана, затова Ви препоръчвам да се консумира непосредствено след приготвянето и. И понеже в тази рецепта използваме по-ниски температури на готвене, искам отново да Ви напомня едно основно правило за безопасност: Внимание! Ако приготвяте храна при температура по-ниска от 52 градуса за повече от 4 часа съществува риск от ботулизъм.

 

цяла пъстърва в су вид
…необходимите продукти.

 

цяла пъстърва в су вид
…сложете джинджифила и розмарина в корема на рибата.

 

цяла пъстърва в су вид
..ако я сложите на скарата, ще залепне защото пъстървата е станала много мека и нежна.

 

цяла пъстърва в су вид

 

цяла пъстърва в су вид
…обгорете я с кухненска горелка или я запечете в тиган с незалепващо покритие.

 

цяла пъстърва в су вид
..рибата е мека, нежна и влажна, месото свободно се отделя от костите .

 

++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++

Вашият коментар