ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 81°С /177.8°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:10 часа.
Това е поредната традиционна рецепта, които преработих за Су вид. Обичам да експериментирам и да ми се получава. 🙂
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 12 бурканчета/
1 кг. сувидирана тиква на кубчета
8 бр. яйца
800 мл. прясно мляко
200 мл. течна сметана
400 гр. захар
1 к.л. канела на прах
за карамела:
10 с.л. захар
4 с.л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият су вид на 81°С /177.8°F/.
- Разпределете готовата сувидирана тиква в бурканчетата по равно.
- Направете си карамела, като в малка касерола сложите 10 с.л. захар на кристали и 4 с.л. вода. Сложете на котлона и само разклащайте и въртете касеролата, но не бъркайте с лъжица докато се стопи захарта и се получи карамел. Разсипете готовият карамел в бурканчетата върху тиквата. Внимание! Карамела е много горещ! Внимавайте да не се изгорите!
- В касерола смесете млякото, сметаната, захарта и канелата. Загрейте леко и бъркахте докато захарта се разтопи. Оставете настрана да поизстине сместа.
- В друг съд сложете яйцата и ги разбъркайте с телена бъркалка.
- Излейте на тънки струйки поизтиналата смес в съда с разбитите яйца като разбърквате за да се изравни температурата. Прецедете сместа и напълнете бурканчетата до ръба. Завийте леко капачките, без да ги натягате, за да може разширения от нагряването въздух да излезе във вид на балончета.
- Гответе за 01:10 часа на 81°С /177.8°F/.
- След като таймерът изключи с щипка извадете бурканчетата, оставете ги малко да се поохладят в ледена баня и ги приберете в хладилник за да се стегнат. Сервирайте поне 4 часа след това, а най-добре на другия ден за да може карамела да се разтопи и да отдаде аромата си на десерта.
СЪВЕТ
За да направите сувидираната тиква ВИЖ предната рецепта. Количествата продукти от настоящата рецепта са съобразени за бурканчета с вместимост от 150 мл. За аранжиране на бурканчетата може да си оставите от кубчетата тиква.
Внимание! Водата затоплена до 81°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++