ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 60.5°С /140.9°F/.
ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 01:15 час.
След като прочетох една интересна статия в Goodlife.bg за бургер блендовете, реших да си направя домашен бургер с бленд от мляно телешко месо, но….естествено в су вид. 🙂 Предлагам Ви температурно-времевия модел който избрах за готвене на бленда.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 брой/
150 гр. мляно телешко месо
1 к.л. сол
½ к.л. прясно смлян черен пипер
½ к.л. смлян кимион
1 с.л. зехтин
–
1 бр. хлебче за бургер
1 бр. лист от салата айсберг
1 бр. резен от домат
1 бр. лист сирене Чедър за бургери
сос за бургери с горчица и майонеза с кетчуп
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият су вид уред на 60.5°С /140.9°F/.
- В купа към мляното месо прибавете подправките сол, прясно смлян черен пипер, кимион и зехтин. Разбъркайте добре за да се смесят продуктите.
- От готовата смес оформете кюфтето. Сложете го в плик и вакуумирайте, като ако имате възможност намалете вакуума за да не се смачка много кюфтето.
- Гответе за 01:15 часа на 60.5°С /140.9°F/.
- Когато таймерът на су вида изключи, извадете кюфтето от плика и го подсушете добре с хартиени кърпи.
- Загрейте тиган с 1 ч.л. масло и запечете кюфтето за бургера от двете страни. Когато то получи характерен загар, махнете го заедно с тигана от котлона и сложете лист чедър върху него за да се поразтопи от топлината на запеченото кюфте.
- Срежете хлебчето за бургери. Намажете и двете половини с приготвените сосове, сложете кръгчето домат, кюфтето, листото айсберг, още сос по желание и забодете готовия бургер с шишче.
СЪВЕТ
Послушах съвета на „царя на бургерите“ Том Майлън и си смлях телешко месо, а не купих готова кайма. Но ако Вие нямате тази възможност, направете си бленда с кайма, но имайте предвид, че тя ще бъде солена, затова не слагайте допълнително сол, а първо я опитайте. Понеже обичам много кимион, а тази подправка определено върви на телешкото съм добавил половин кафена лъжичка към мляното месо, заедно с останалите подправки сол и прясно смлян черен пипер. При разбъркването на мляното месо с подправките, може да прибавите и 1 с.л. вода. Бъркайте с вилица или най-добре с китайски клечки, а не мачкайте с пръсти. За правенето на кюфтето Майлън ни съветва да го оформим със специален уред за правене на кюфтета за бургери. Но понеже и аз не разполагам с такъв Ви препоръчвам да използвате обикновен метален ринг с големината на хлебчето. Сложете го върху кухненско стреч фолио, напълнете го с готовата смес и леко без да натискате и пресовате оформете кюфтето в ринга. Махнете внимателно ринга и преместете кюфтето в плика. Направих и още една проба с второ кюфте, което след като махнах ринга го завих в стреч фолиото, дооформих го у така завито го преместих в плика. След обработката в су вида се оказа, че увитото кюфте си е запазило по-добре формата и не се е сплескало от вакуума. Аз използвах черно хлебче за бургери „McGold“. Разбира се когато сглобявате бургера, може да прибавяте и други продукти, които харесвате например, маруля, пресен лук, зеле, и за да бъде класиката пълна…. пържени картофи. 🙂
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-1-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-2-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-3-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-4-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-5-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-7-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-8-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-9-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-0-1024x576.jpg)
![ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ БУРГЕР](https://sousvide.bg/wp-content/uploads/2018/01/бургер-92-1024x576.jpg)
++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++