диня с мастика

ДИНЯ С УЗО – ВАКУУМ КОМПРЕСИРАНА

Диня с Узо – една класическа рецепта представена по модерен начин.

Много сме слушали за диня с мастика, станало нарицателно в шумните приятелски компании на маса. Представям Ви тази рецепта с помощта на професионалната вакуум машина Henkelman Boxer 35. Вакуум компресиране на плодове е популярна модернистична техника, която използват в гурме ресторантите, за придаване на продуктите атрактивен полупрозрачен външен вид и приятна изненадваща текстура. Увеличава се пигментацията правейки цветовете по-ярки и приятни за окото, а текстурата става полупрозрачна поднесена към светлината. Когато добавим и аромат, вкусът е уникален.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 1 плик/

300 гр. диня

3 ч.л. пудра захар

2 ч.л. вода

30 мл. Ouzo Plomari

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Измийте динята със студена вода за да я почистим от кал и прах.

2. Нарежете я напречно на шайби.

3. Премахнете кората. Нарежете динята на кубчета. По възможност отделете семките, които се виждат.

4. В широка чаша смесете Узото, пудрата захар и водата.

4. Сложете кубчетата диня в плик и добавете сиропа от Узото и захарта.

5. Настройте вакуум машината на програма с максимален вакуум, сложете плика и вакуумирайте.

6. Поставете в хладилник за да се охлади. Плика с компресираната диня може да съхранявате до една седмица без проблем.

СЪВЕТ

Първото нещо, което искам да отбележа е това, че тази техника за обработка на плодовете, става единствено с професионална камерна вакуум машина. С домашните не може да се постигне този ефект, защото работят на друг принцип. При тях не може да се получи така нареченото „студено кипене“. Когато динята се поставя под вакуум, въздухът се разширява и течността в клетките бързо достига точка на кипене. Това разкъсва клетъчните стени на плода, така че когато налягането се върне към нормалното, клетките се свиват и поемат от течността около тях. Това води до много по-плътно парче диня с прозрачен външен вид и променен цвят. В интернет пространството има рецепти за компресирана диня с босилек, с водка и листа от мента, но никъде не срещнах с мастика, затова ще запиша и тази рецепта като авторска. 😉

watermelon with mastic Ouzo
Необходимите продукти.

 

watermelon with mastic Ouzo
..нарежете на шайби,премахнете кората и семките, където е възможно.

 

watermelon with mastic Ouzo
…нарежете на кубчета.

 

watermelon with mastic Ouzo
в чаша или в купичка смесете Узото, водата и захарта. Разбъркайте до получаването на сироп.

 

watermelon with mastic Ouzo
..поставете кубчетата диня в плик и прибавете сиропа от узо и захар.

 

watermelon with mastic Ouzo
…компресиране може да направите само с професионална камерна вакуум машина.

 

watermelon with mastic Ouzo
..след компресиране.

 

watermelon with mastic Ouzo
…може да направите разлика след и преди компресирането

 

watermelon with mastic Ouzo
Компресирана диня с Узо.

 

watermelon with mastic Ouzo
…моята презентация.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

Вашият коментар