ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 43°C /109.4°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:40 часа.
Никулден е! Шарани пищят в легените! За да не бъда традиционен ще направя една рецепта с филе от една голяяяма риба или както казват fish steak. За овкусяване ще използвам микса от подправки „Наслука”- SOgood на моята добра приятелка, кулинарен блогър, пътешественик и личен готвач Деси Славчева.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 порция/
200 гр. филе от риба
едрокристална сол
1 к.л. Микс подправки за риба “Наслука” на SOgood
3 с.л. зехтин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият су вид уред на 43°C /109.4°F/.
- Подсушете добре филето и го овкусете със сол и Микса от подправки за риба „Наслука” на SOgood.
- Сложете го в плик, прибавете 1 с.л. от зехтина и вакуумирайте.
- Гответе за 00:40 часа на 43°C /109.4°F/.
- След като таймерът на су вида изключи извадете внимателно филето от плика и отново го подсушете с хартиени кърпи.
- Загрейте останалия зехтин в чугунен или в тиган с незалепващо покритие. Запечете филето и от двете страни до образуването на карамелен загар. Сервирайте го топло и полято със сос на лимонова основа.
СЪВЕТ
Препоръчвам Ви миксовите от подправки на „SOgood”. Те са добре подбрани и придават балансиран вкус на обработвания продукт. Може да си ги поръчате от: http://www.sogood.bg/products .
Представения температурно-времеви модел се отнася за не мазни риби и с дебелина филето 15 мм.
Според таблицата на Дъглас Болдуин тази риба не е пастьоризирана, затова Ви препоръчвам да има задължителна вторична топлинна обработка и да се консумира непосредствено след приготвянето и. Освен на тиган, също може да я запечете за 5 минути на силно загрята фурна. И понеже в тази рецепта използваме по-ниски температури на готвене, искам отново да Ви напомня едно основно правило за безопасност: Внимание! Ако приготвяте храна при температура по-ниска от 52 градуса за повече от 4 часа съществува риск от ботулизъм.
+++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++