КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ В SOUS VIDE

КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ В SOUS VIDE


ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 86°С /186.8°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.

В сезона на ягодите сме. Ако са ви останали и се чудите какво да ги правите, Ви предлагам много лесен конфитюр, който леко ще желираме с Агар-агар.

Правете разлика между сладко, конфитюр и мармалад. Сладкото се прави от хубави плодове – цели или нарязани на едри парчета, които плуват в много гъст сладък сироп. При конфитюра разликата е в това, че плодовете са смачкани, смляни или нарязани на ситно. Към него може да се добави и желираща съставка. При мармалада плодовете се варят и после се претриват през гевгир или се пасират, за да станат гладки като фино пюре.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 гр. ягоди

200 гр. кристална захар

4 гр. Агар-агар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашия су вид уред на 86°С /186.8°F/.

2. Накиснете за кратко и измийте ягодите. Почистете ги от дръжките и ако има загнило по тях. Поставете ги в плик за вакуумиране.

3. Смесете захарта с Агар-агар и разбъркайте добре. Прибавете получената суха смес към ягодите в плика.

4. Вакуумирайте. С длан намачкайте ягодите както са вакуумирани в плика.

5. Гответе за 02:00 часа на 86°С /186.8°F/.

6. След като таймерът на су вида изключи, извадете плика отрежете единия край и изсипете готовия конфитюр в компотен буркан с винтова капачка. Оставете да се охлади след това приберете и съхранявайте в хладилник.

СЪВЕТ

Рецептата е изключително лесна, но с невероятен резултат.

Измийте хубаво ягодите. За тези, които не знаят, Агар-агар е продукт, получен по пътя на екстракцията от червени и кафяви водорасли, растящи в Бяло море и Тихия океан, а произхода им е от Япония, където се използват още от 15 век. Ако не разполагате с този продукт може да си го закупите от нашите партньори от www.biorest-bg.com Агар-агар е растителен заместител на желатина. Във воден разтвор образува трайно желе. Така, че спокойно, това не е химично прахче и конфитюра може да се консумира спокойно и от малки деца. Препоръчвам да вакуумирате в по-дебел плик (ако имате избор) и да внимавате с натискането и мачкането на ягодите, за да не се спука плика. Ако сте направили повече ягоди и сте напълнили 2-3 буркана, Ви препоръчвам след като ги напълните и завиете капачките да ги захлупите с капачките надолу и ги оставите така да изстинат. Така те ще се запечатат (вакуумират) от свиването на изстиващия въздух. Това всъщност е домашен метод, който още нашите баби са ползвали. 🙂 Така ще удължите годността на продукта, макар, че аз мисля, че няма да Ви се наложи, защото конфитюра е ужасно вкусен, балансиран на сладост, с естествена киселинност и под формата на нежно желе.

Внимание! Водата затоплена до 86°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!

..необходимите продукти.

 КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ В SOUS VIDE
4 гр, агар-агар
..смесете захарта с агар-агар

 КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ В SOUS VIDE
..намачкайте с длан ягодите, като внимавате да не скъсате плика.
КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ В SOUS VIDE
температурно-времеви модел на готвене
КОНФИТЮР ОТ ЯГОДИ В SOUS VIDE
цвета на ягодите се е запазил
конфитюра е готов
..може да го сервирате със всички тестени изделия или към сметанов сладолед

Вашият коментар