ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 час.
Макар и да отмина Великден съм сигурен, че из кутиите Ви за хляб все още има останали парчета неизяден козунак. Дори и вече поизсъхнал не го изхвърляйте. Приготвил съм Ви една лесна рецепта, която с наличието на малко продукти и…един су вид, може да си спретнете хубав десерт. Има подобна рецепта за десерт направен в тава, който после се пече във фурната. Аз направих тази рецепта за су вид, като използвам бурканчета с винтови капачки. И понеже не открих друга такава рецепта за sous vide, ще я запиша като авторска. 🙂
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 8 бурканчета/
8 бр. филии стар козунак (или колкото Ви е останал)
8 бр. яйца
900 мл. прясно мляко
300 мл. течна сметана
160 гр. захар
50 гр. орехови ядки
50 гр. стафиди
ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.
2. Изрежете кората, нарежете на кубчета или начупете козунака и го разпределете в бурканчетата.
3. Нарежете ореховите ядки на едро и заедно със стафидите ги прибавете в бурканчетата при козунака.
4. В касерола смесете млякото, сметаната и захарта и ванилията. Загрейте леко и бъркахте докато захарта се разтопи. Оставете сместа настрана за да поизстине.
5. В друг съд сложете яйцата и ги разбъркайте с телена бъркалка.
6. Излейте на тънки струйки поизстиналата смес в съда с разбитите яйца като разбърквате за да се изравни температурата. Прецедете и напълнете бурканчетата до ръба. Завийте леко капачките, без да ги натягате много, за да може разширения от нагряването въздух да излезе във вид на балончета.
7. Гответе за 01:30 час на 80°С /176°F/.
8. След като таймерът изключи с щипка извадете бурканчетата, оставете ги малко да се поохладят и ги приберете в хладилник за да се стегнат. Сервирайте поне 4 часа след това, а най-добре на другия ден. Може да сервирате с нарязани ягоди отгоре.
СЪВЕТ
Колкото е по-стар и по-сух козунака, толкова по-хубав ще стане десерта. 🙂 Ако в козунакът Ви има плодове не ги махайте, смятайте ги за бонус. Но ако има мармалад или шоколад може да ви оцвети и да предаде друг вкус на десерта, именно за това премахнахме и корите за да не се променя вкусът. Гледайте козунакът да не е мухлясъл и ако има такива парчета не ги слагайте. Бих Ви препоръчал да не слагате повече от 150 гр. козунак в буркачето.
Когато извадите бурканчетата от су вида и нямате време да ги чакате да изстинат може да ги сложите в съд с вода и да пускате по малко лед. За да не се спукат от студения лед, започнете с първо с няколко бучки и постепенно увеличавайте. Имайте предвид, че капачките ще почнат да пукат и да хлътват навътре, не се притеснявайте, това означава, че всичко е наред. Същото е, когато, когато варите компоти. 😉 Така охладени и с хлътнали капачки може да ги съхранявате в хладилника до 1 седмица и винаги да разполагате с готов десерт.
Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!