СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ ДЕСЕРТ в SOUS VIDE

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 час.

Макар и да отмина Великден съм сигурен, че из кутиите Ви за хляб все още има останали парчета неизяден козунак. Дори и вече поизсъхнал не го изхвърляйте. Приготвил съм Ви една лесна рецепта, която с наличието на малко продукти и…един су вид, може да си спретнете хубав десерт. Има подобна рецепта за десерт направен в тава, който после се пече във фурната. Аз направих тази рецепта за су вид, като използвам бурканчета с винтови капачки. И понеже не открих друга такава рецепта за sous vide, ще я запиша като авторска. 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 8 бурканчета/

8 бр. филии стар козунак (или колкото Ви е останал)

8 бр. яйца

900 мл. прясно мляко

300 мл. течна сметана

160 гр. захар

50 гр. орехови ядки

50 гр. стафиди

ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.

2. Изрежете кората, нарежете на кубчета или начупете козунака и го разпределете в бурканчетата.

3. Нарежете ореховите ядки на едро и заедно със стафидите ги прибавете в бурканчетата при козунака.

4. В касерола смесете млякото, сметаната и захарта и ванилията. Загрейте леко и бъркахте докато захарта се разтопи. Оставете сместа настрана за да поизстине.

5. В друг съд сложете яйцата и ги разбъркайте с телена бъркалка.

6. Излейте на тънки струйки поизстиналата смес в съда с разбитите яйца като разбърквате за да се изравни температурата. Прецедете и напълнете бурканчетата до ръба. Завийте леко капачките, без да ги натягате много, за да може разширения от нагряването въздух да излезе във вид на балончета.

7. Гответе за 01:30 час на 80°С /176°F/.

8. След като таймерът изключи с щипка извадете бурканчетата, оставете ги малко да се поохладят и ги приберете в хладилник за да се стегнат. Сервирайте поне 4 часа след това, а най-добре на другия ден. Може да сервирате с нарязани ягоди отгоре.

СЪВЕТ

Колкото е по-стар и по-сух козунака, толкова по-хубав ще стане десерта. 🙂 Ако в козунакът Ви има плодове не ги махайте, смятайте ги за бонус. Но ако има мармалад или шоколад може да ви оцвети и да предаде друг вкус на десерта, именно за това премахнахме и корите за да не се променя вкусът. Гледайте козунакът да не е мухлясъл и ако има такива парчета не ги слагайте. Бих Ви препоръчал да не слагате повече от 150 гр. козунак в буркачето.

Когато извадите бурканчетата от су вида и нямате време да ги чакате да изстинат може да ги сложите в съд с вода и да пускате по малко лед. За да не се спукат от студения лед, започнете с първо с няколко бучки и постепенно увеличавайте. Имайте предвид, че капачките ще почнат да пукат и да хлътват навътре, не се притеснявайте, това означава, че всичко е наред. Същото е, когато, когато варите компоти. 😉 Така охладени и с хлътнали капачки може да ги съхранявате в хладилника до 1 седмица и винаги да разполагате с готов десерт.

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!

СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
..НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
..изрежете кората за да се запази вкуса на козунака
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
..с готовата яйчена смес напълнете до ръба на бурканчето.
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
…завийте капачките, но не затягайте прекалено силно.
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
..температурно-времеви модел на готвене
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
…оставете 10 минути да се охладят на стайна температура и после в ледена баня и приберете в хладилника.
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
…моята презентация с компресирана диня с кафе.
СЛЕДВЕЛИКДЕНСКИ  ДЕСЕРТ в SOUS VIDE
чудесно съчетание на десерта от козунак с компртесираната диня с кафе.

Вашият коментар