ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 60°С /140°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:50 часа.
Представям Ви една много лесна рецепта за домати конфи направени на sous vide, които може да сервирате и като гарнитура, и като ястие на вегетарианците около вас.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
(за 1 плик – 1 порция)
1 бр. среден домат
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
1 стръкче розмарин
едрокристална сол
прясно смлян черен пипер
1 с.л. балсамов оцет за сервиране
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 60°С /140°F/.
2. Зарежете долната страна на домата на Х и поставете в кипяща вода за 1 минута. Извадете и прехвърлете в ледена баня.
3. Обелете домата, сложете в плик, подправете със сол и черен пипер. Прибавете балсамовия оцет, зехтина и розмарина. Вакуумирайте.
4. Гответе за 00:50 часа на 60°С /140°F/.
5. Извадете и охладете в ледена баня.
6. При сервиране извадете внимателно домата от плика, поставете в чиния и полейте с останалия балсамов оцет. Сервирайте като гарнитура, а за вегетарианците като…ястие. 😉
СЪВЕТ
За тази рецепта избирайте средно твърди домати, но по-добре по-твърди отколкото меки, защото от вакуума и топлината могат да станат на доматено пюре, а ние искаме да ги сервираме цели. А ако доматите са много твърди бих Ви препоръчал да увеличите времето с 20 минути. Оставете температурата същата. А сега за балсамовия оцет. Аз ползвах хубав и гъст с аромат на горски плодове, но ако нямате такъв, може да ползвате балсамова редукция (глазура, като Monini на снимката). Имайте предвид, че доматите са леки и плуват на повърхността на водната баня, затова ги затиснете с решетка.