ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.
За рецепта №100 на сайта исках да предложа нещо нашенско, което не е правено на су вид и когато майка ми донесе един голям букет от цъфнала свирчина (така им викаме по троянски), веднага реших, че ще направя от нея сироп, но в ….sous vide. Направих температурно-времевия модел на готвене, експериментът се оказа успешен. Сиропът стана с чудесен аромат и не толкова сладък. Проверих в нета за друга такава рецепта за сироп от черен дървесен бъз приготвен на sous vide, но не намерих, затова и нея ще я запиша като авторска. 😉
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
10 съцветия от черен дървесен бъз
1 кг. кристална захар
10 гр. лимонена киселина (лимонтозу)
1.5 л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 80°С /176°F/.
2. Сложете всички продукти в голям плик и вакуумирайте или използвайте метода на Архимед.
3. Гответе 02:00 часа на 80°С /176°F/.
4. Прецедете и налейте в сухи бурканчета(шишета).
5. За по-голяма трайност съхранявайте в хладилник. Разреждайте с вода преди сервиране.
СЪВЕТ
Много
хора бъркат бъзака с черния
бъз.
Основните разлики се състоят
в следните неща:
– Бъзака е
храстовиден и достига до 2м височина,
докато черния бъз достига до 7-8 м
височина и е дърво.
– Бъзака цъфти
през юли-август, докато черния бъз
по-рано – през май-юни
– плодчетата на бъзака са нагоре, на черния бъз висят надолу.
Черният бъз (Sambucus nigra) е голям храст или дърво, високо до 3 м /понякога до 8-10 м/, със силно развита коренова система. Наричан е още свирчовина, бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер.
Бъзак (Sambucus ebulus) е един от трите вида бъз, който вирее в България, наричано още тревист бъз (бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе).
Ако предпочитате сиропа по-сладък увеличете захарта с 500 гр., като запазвате същото количество на водата. Добре е да сложите и още 5 гр. лимонена киселина. Ако нямате професионална камерна вакуум машина, която може да вакуумира течности, използвайте метода на Архимед за водоизместимост. Потопете бавно плика във водната баня на су вида, така въздухът ще излезе и в потопената част от плика ще се стане като във вакуум. После с щипка закрепете края на плика за едната стена на съда. С малка домашна вакуум машинка, която работи на принципа на изпомпване, няма да може да вакуумирате течности. След като мине първия час извадете плика и го разклатете няколко пъти за да може захарта да се разтопи по-лесно. Ползвайте щипки, защото водата е много гореща. След като сиропът е готов го прецедете и налейте в сухи шишета или бурканчета. Затворете ги добре и ползвайте стария, изпитан метод, като захлупите бурканите надолу с капачката и ги оставите да изстинат. Ако случайно сиропът ви е поизстинал, тогава сложете затворените буркани (шишета) в топлата водна баня на су вида за 10-15 мин. и след като ги извадите пак ги оставете с капачките надолу. Преди сервиране разреждайте с вода 1:5 или 1:6, или в зависимост от Вашите предпочитания за сладост.
Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!