ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 57.8°C /136°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.
Няколко пъти правих тази рецепта преди да я споделя с Вас, не защото не се получаваше, а напротив, защото такива невероятно меки и сочни калмари до сега не бях опитвал. Ако перифразирам една реплика от популярен в миналото филм ще кажа: „Калмарите не са това, което са!“, и Ви гарантирам, че след като ги опитате, няма да харесвате други калмари освен приготвени по тази рецепта на Sous Vide!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
2 бр. калмари туби
½ к.л. едрокристална сол
2 с.л. зехтин
за допълнителната обработка
1 к.л. пушен лют червен пипер
1 к.л. червен пипер
50 мл. зехтин
3 бр. чери домати
50 гр. моркови на конци
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият Су вид уред на 57.8°C /136°F/.
2. Почистете калмарите от ципи и твърди образувания ако има такива, измийте ги със студена вода и ги подсушете.
3. С остър нож ги набраздете така, че да се получат ромбоидчета.
4. Сложете ги в плик и прибавете солта и зехтина. Вакуумирайте.
5. Гответе за 01:00 часа на 57.8°C /136°F/.
6. След като таймерът на су вида изключи, отворете плика и изхвърлете отделилата се течност. Нарежете калмарите на ленти. В тиган загрейте зехтина и прибавете пушения и червения пипер за да си пуснат аромата и цвета. Прибавете калмарите, моркова. чери доматите и разбъркайте за да може ароматния зехтин да обгърне и проникне навсякъде около парчетата. Посолете малко с едрокристална сол и сервирайте.
СЪВЕТ
Бих Ви препоръчал ако имате възможност да изберете по-големите туби калмари, защото са по-дебели и стават много сочни след су вида. След като ги срежете на две по дължина и направите ромбоидчетата, може да ги нарежете на ленти още сега и така да ги вакуумирате. Течността, която се е отделила при готвенето е много тежка като аромат и затова препоръчвам да се изхвърли. Ако няма да консумирате калмарите непосредствено след су вида, препоръчвам да ги охладите в ледена баня и да ги съхраните в хладилник до следващата обработка.