КАЛМАРИ SOUS VIDE

КАЛМАРИ SOUS VIDE

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 57.8°C /136°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.

Няколко пъти правих тази рецепта преди да я споделя с Вас, не защото не се получаваше, а напротив, защото такива невероятно меки и сочни калмари до сега не бях опитвал. Ако перифразирам една реплика от популярен в миналото филм ще кажа: „Калмарите не са това, което са!“, и Ви гарантирам, че след като ги опитате, няма да харесвате други калмари освен приготвени по тази рецепта на Sous Vide!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 бр. калмари туби

½ к.л. едрокристална сол

2 с.л. зехтин

за допълнителната обработка

1 к.л. пушен лют червен пипер

1 к.л. червен пипер

50 мл. зехтин

3 бр. чери домати

50 гр. моркови на конци

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият Су вид уред на 57.8°C /136°F/.

2. Почистете калмарите от ципи и твърди образувания ако има такива, измийте ги със студена вода и ги подсушете.

3. С остър нож ги набраздете така, че да се получат ромбоидчета.

4. Сложете ги в плик и прибавете солта и зехтина. Вакуумирайте.

5. Гответе за 01:00 часа на 57.8°C /136°F/.

6. След като таймерът на су вида изключи, отворете плика и изхвърлете отделилата се течност. Нарежете калмарите на ленти. В тиган загрейте зехтина и прибавете пушения и червения пипер за да си пуснат аромата и цвета. Прибавете калмарите, моркова. чери доматите и разбъркайте за да може ароматния зехтин да обгърне и проникне навсякъде около парчетата. Посолете малко с едрокристална сол и сервирайте.

СЪВЕТ

Бих Ви препоръчал ако имате възможност да изберете по-големите туби калмари, защото са по-дебели и стават много сочни след су вида. След като ги срежете на две по дължина и направите ромбоидчетата, може да ги нарежете на ленти още сега и така да ги вакуумирате. Течността, която се е отделила при готвенето е много тежка като аромат и затова препоръчвам да се изхвърли. Ако няма да консумирате калмарите непосредствено след су вида, препоръчвам да ги охладите в ледена баня и да ги съхраните в хладилник до следващата обработка.

КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
..необходимите продукти.
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
..с остър нож ги нарежете на ромбоиди.
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
…вакуумирайте
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
Температурно-времеви модел на готвене на калмари SOUS VIDE
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
..запържете ги в зехтин с червен пипер…
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
Моята презентация.
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
..чинията с калмари е добра украса за масата. 🙂
КАЛМАРИ  SOUS  VIDE
КАЛМАРИ SOUS VIDE…никога повече няма да харесате други калмари освен на SOUS VIDE. 😉

Вашият коментар