Октопод
ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 82.2°С /180°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 4 часа.
Диня
ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 50°С /122°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:30 часа.
Бях заинтригуван от рецептата за салата с диня, която беше публикувана в нашата група https://www.facebook.com/groups/sousvide.bg/ от Stoyanka Savova, а ми и предстоеше морска вечер. За целта я промених, като добавих нови продукти и накрая се оказа, че съм направил съвсем нова салата, която може да се запише като авторска. 😉 Изненадах гостите с крайният резултат от експеримента, защото никой от тях не беше опитвал диня на Sous Vide и то в комбинация с октопод, рукола и моцарела, и то пък на салата.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 резен диня с дебелина 15 мм.
1-2 пипала октопод
100 гр. моцарела
20 гр. рукола
1 бр. портокал разделен на две
½ лимон
30 мл. зехтин
1 ч.л. едрозърнеста горчица
20 гр. мед
½ к.л. едрокристална сол
½ к.л. прясно смлян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Вакуумирайте и сложете октопода да се готви в су вида за 04:00 часа на 82.2°С /180°F/.
2. След това вакуумирайте и сложете и резена диня да се готви за 00:30 часа на 50°С /122°F/.
3. Охладете в ледена баня и двата продукта след су вида.
4. В бурканче сложете сока от половината портокал, лимона, зехтина, горчицата, меда, солта и черния пипер. Затворете бурканчето и го използвайте като шейкър за хомогенизиране на сместа.
5. Нарежете октопода на шайби, ½ останалата част от портокала, моцарелата и динята на кубчета. Поставете в купа, прибавете руколата, соса от бурканчето и разбъркайте добре.
6. Сервирайте.
СЪВЕТ
Тук се изисква малко предварителна подготовка, защото имаме два продукта които трябва да се обработят на су вид. Ако имате готов октопод, приготвен по-рано – използвайте го. Така ще съкратите времето за приготвяне на салатата. 1 или 2 пипала Вие решете колко ще сложите. Има различни температурно-времеви модели за приготвяне на октопода на су вид, но на мен ми допада този, защото става много мек и добре сготвен, макар, че фирата е по-голяма, а за мен вкуса е по-важен. Бих Ви препоръчал резена с диня да го сложите с кората и чак после да я изрежете, когато режете динята на кубчета. Не режете динята на кубчета преди да я сложите да се готви, а след това, когато я изстудите. За по-силен вкус може да настържете кората на портокала и лимона и да я прибавите в салатата.
И октопода и динята сме ги публикували на сайта и може да си ги припомните тук:


