САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE

САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE

Октопод

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 82.2°С /180°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 4 часа.

Диня

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 50°С /122°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:30 часа.

Бях заинтригуван от рецептата за салата с диня, която беше публикувана в нашата група https://www.facebook.com/groups/sousvide.bg/ от Stoyanka Savova, а ми и предстоеше морска вечер. За целта я промених, като добавих нови продукти и накрая се оказа, че съм направил съвсем нова салата, която може да се запише като авторска. 😉 Изненадах гостите с крайният резултат от експеримента, защото никой от тях не беше опитвал диня на Sous Vide и то в комбинация с октопод, рукола и моцарела, и то пък на салата.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 резен диня с дебелина 15 мм.

1-2 пипала октопод

100 гр. моцарела

20 гр. рукола

1 бр. портокал разделен на две

½ лимон

30 мл. зехтин

1 ч.л. едрозърнеста горчица

20 гр. мед

½ к.л. едрокристална сол

½ к.л. прясно смлян черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Вакуумирайте и сложете октопода да се готви в су вида за 04:00 часа на 82.2°С /180°F/.

2. След това вакуумирайте и сложете и резена диня да се готви за 00:30 часа на 50°С /122°F/.

3. Охладете в ледена баня и двата продукта след су вида.

4. В бурканче сложете сока от половината портокал, лимона, зехтина, горчицата, меда, солта и черния пипер. Затворете бурканчето и го използвайте като шейкър за хомогенизиране на сместа.

5. Нарежете октопода на шайби, ½ останалата част от портокала, моцарелата и динята на кубчета. Поставете в купа, прибавете руколата, соса от бурканчето и разбъркайте добре.

6. Сервирайте.

СЪВЕТ

Тук се изисква малко предварителна подготовка, защото имаме два продукта които трябва да се обработят на су вид. Ако имате готов октопод, приготвен по-рано – използвайте го. Така ще съкратите времето за приготвяне на салатата. 1 или 2 пипала Вие решете колко ще сложите. Има различни температурно-времеви модели за приготвяне на октопода на су вид, но на мен ми допада този, защото става много мек и добре сготвен, макар, че фирата е по-голяма, а за мен вкуса е по-важен. Бих Ви препоръчал резена с диня да го сложите с кората и чак после да я изрежете, когато режете динята на кубчета. Не режете динята на кубчета преди да я сложите да се готви, а след това, когато я изстудите. За по-силен вкус може да настържете кората на портокала и лимона и да я прибавите в салатата.

И октопода и динята сме ги публикували на сайта и може да си ги припомните тук:

САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE
продукти
САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE
САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE
САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE
САЛАТА С ОКТОПОД И ДИНЯ НА SOUS VIDE

Вашият коментар