ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 63⁰С /145.4⁰F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 1 час.
Дамата, която днес Ви представям в „Рецепти от приятели“ е родена в Карлово, но от пет години живее в Бавария. Завършила е икономическа информатика, но кулинарията винаги и е била страст. Нейният блог „Готвенето като хоби“ https://gotvenetokatohobi.blogspot.com/ има над 17 хиляди последователи, но често хобито се превръща в професия. В момента работи в една баварска месарница, като основното и задължение е да приготвя специалитети от сурово месо, да ги презентира и продава на клиентите, например Cordon Bleu, стекове, пълнен свински врат, пилешки гърди по хавайски, телешки руладини, пуешки гърди с праскови, шишчета от агнешки филета със сини сливи и т.н. Заобиколена от толкова много качествено месо, започва да работи със Sous Vide, който се оказва и новата и страст. Представям Ви моята добра приятелка Стоянка Савова с рецептата за „Пуешки кюфтета Sous Vide с три вида сирена.
За 12 броя са ни необходими:
600 гр. кайма
от пуешки гърди,
1 яйце, 1/3 ч.ч. галета,
1/2
ч.ч. крема сирене,
1/3 ч.ч. настърган
пармезан,
12 кубчета моцарела (с
големина около 2 см),
1 скилидка чесън,
сол и черен пипер.
За довършването
на тиган ни трябват още 1 с.л. масло и 1
с.л. зехтин.
Настройваме су вид-а на 63⁰С /145.4⁰F/.
Смесваме всички продукти (освен маслото, зехтина и моцарелата) в голяма купа и разделяме на 12 равни части. Оформяме големи кръгли топчета, като в средата на всяко слагаме по едно кубче моцарела. Получените кюфтета се получиха малко по-малки от топки за тенис. Разпределяме ‘топките’ в няколко плика, вакуумираме или потапяме във водата използвайки метода на водоизместимост. Настройваме таймера на 1 час. След като времето изтече изваждаме кюфтетата от плика и ги подсушаваме. В тиган на средна степен разтопяваме маслото и добавяме зехтина. Запържваме по 1 мин. от всяка страна. Готовите кюфтета сервирах с домашно приготвен доматен сос с босилек. Вие може да опитате с друг сос по ваш избор.
P.S. След като извадите кюфтетата от водната баня може да ги охладите в купа с лед за около 30 мин., след което може да се съхранят в хладилник за около седмица. При последващо затопляне на ястието използваме 63 °С/ 30 мин.