ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С/185°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.
В края на септември завърши поредното издание на Български фестивал на сливата – Троян 2019. Тази годна представих „Конфитюр от сини сливи“ направен на sous vide. Заради това, че се получи добре споделям с Вас тази троянска рецепта, но направена по нов начин.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 плик/
10 бр. сини сливи
100 гр. захар
¼ к.л. лимонена киселина
2 бр. листа от индрише
10 гр. пектин
100 гр. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 85°С/185°F/.
2. Измийте ги на течаща вода и премахнете костилките на сливите.
3. В купа смесете добре сухите продукти.
4. Сложете всичко в плик, прибавете водата, разклатете хубаво плика и вакуумирайте.
5. Гответе за 2 часа на 85°С/185°F/.
6. След като таймерът на су вида изключи извадете плика, разклатете го добре и го охладете в ледена баня. Съхранявайте в хладилник.
СЪВЕТ
Ако желаете конфитюра да е по-сладък може да увеличите захарта. Разклатете плика, когато сложите всичките съставки, за да може водата да овлажни сухите продукти. Постарайте се да не остават бучки. Ако забележите такива ги натиснете с пръст през плика. След като охладите плика пектина ще промени консистенцията от течна в желеобразен конфитюр.
Пектин може да си поръчате от сайта на моите приятели от БИОРЕСТ ООД
Тази рецепта може да я изпълните и с други плодове.
Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!