ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE

ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 24:00 часа.

Отново преработих една троянска рецепта и вместо да я сложа в глинен гювеч, я направих за sous vide. Често съм казвал, че съм привърженик на „чистият су вид“- т.е. овкусяването с малко подправки, а когато те са повече от 10 тогава му казвам „су вид гювеч“. 🙂 …е тази рецепта си е чист су вид гювеч. 😉

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

3 бр. телешки опашки

4-5 бр. сушени сини сливи

4-5 бр. сушени домати

150 гр. целина

150 гр. праз лук

1 бр. глава лук

5 бр. скилидки чесън

30 гр. джинджифил

20 гр. доматено пюре

5 бр. дафинов лист

5 гр. черен пипер на зърна

5 гр. кимион

1 бр. пръчка канела

½ чаша червено вино

100 мл. зехтин (или олио)

5 гр. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид уред на 80°С /176°F/.

2. Измийте със студена вода и нарежете опашките на парчета с големина 5 см.

3. Нарежете зеленчуците на едро.

4. В тиган сотирайте нарязаните зеленчуци, подправките и добавете виното.

5. В друг тиган запечете телешките опашки до кафяво. Прибавете зеленчуците, разбъркайте и отместете настрана за да изстине.

6. Поставете изстиналата смес в плик и вакуумирайте.

7. Гответе на 80°С /176°F/ за 24 часа.

8. След като таймерът на су вида изключи, отворете плика и в отделен съд излейте течността. Сгъстете я и направете сос от нея. Сервирайте опашките и зеленчуците, като ги залеете с направения сос.

СЪВЕТ

Нарежете опашките по прешлените. Те са покрити с хрущялна тъкан, която лесно се реже. Не сотирайте твърде дълго зеленчуците, нека останат леко сурови. След като добавите виното изчакайте да се изпари алкохола и тогава отместете ястието. Препоръчително е то да изстине, защото ако го вакуумирате топло, пликът ще се издуе, ще се получи въздушен балон , който ще го държи на повърхността на водата. Ако това стане или го превакуумирайте, или затиснете плика с решетка и тежест върху нея за да го държи потопен във водната баня на су вида. Постарайте се да има достатъчно вода, защото през тези 24 ч. ще има изпарения и да не намалее под указания минимум. Препоръчително е да ползвате специални вани с капаци или да покривате съда с кухненско стреч фолио. Преди сервиране задължително премахнете костилките от сливите!

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
…продуктите
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
..нарежете опашките по прешлените.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
…нарежете зеленчуците.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
…сотирайте зеленчуците.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
..в тиган запечете опашките.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
…след като поизстине вакуумирайте.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
Температурно – времеви модел на готвене на телешките опашки.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
…преди сервиране махнете костилките от сливите.
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE
ТЕЛЕШКИ ОПАШКИ СЪС СУШЕНИ СЛИВИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ В SOUS VIDE

Вашият коментар