ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 68°С /154.4°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 7 часа.
Преди година правих охлюви на sous vide, но сега реших да допълня рецептата, като напиша и за довършването на ястието след су вида. Малък проблем се оказа не приготвянето, а това в коя категория да го поставя. От часовете ми по биология знам, че охлювите са клас: коремоноги, тип: мекотели. Представителите са предимно морски обитатели, но някой от охлювите са единствените от тази група, които са минали към сухоземен живот. Този роднински факт 🙂 определи и тяхното позициониране в категорията „Риби и морски”.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
300 гр. изчистени охлюви
1 бр. клонче девесил
1 к.л. риган
1 гр. сол
20 гр. масло
50 мл. бяло вино
(за довършване)
50 гр. масло
1 с.л. олио
40 мл. бяло вино
50 гр. пресни печурки
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
10 гр. бейби спанак
1 бр. клонче девесил
3 бр. клончета копър
2 бр. пресен лук
1 бр. пресен чесън
½ к.л. сол
½ к.л. прясно смлян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият су вид уред на 68°С /154.4°F/.
- Измийте охлювите, подсушете ги и сложете в плик. Прибавете стеблата от девесил, ригана, солта, маслото и бялото вино. Вакуумирайте.
- Гответе 07:00 часа на 68°С /154.4°F/.
- Когато таймерът на су вида изключи, извадете охлювите и ги отцедете.
- В тиган разтопете маслото заедно с 1 с.л. олио, нарежете и запържете бялата част от пресния чесън, добавете и нарязаните гъби. Прибавете охлювите и продължете да запържвате, като ги разбърквате. Добавете виното и последователно прибавете нарязания пресен лук и листата девесил, останалите нарязани листа пресен чесън, бейби спанака, солта и черния пипер, лимоновия сок като разбърквате за да се смесят равномерно всички продукти. Като се има предвид, че правим топла салата, а не основно ястие, не трябва да препържваме зеленчуците. Достатъчно е да се разбъркат няколко пъти за да се сотират.
- Ако няма да консумирате охлювите непосредствено след готвенето им в су вида, тогава ги охладете в ледена баня (както са във вакуумирания плик), и после ги съхранявайте в хладилник или фризер.
СЪВЕТ
Охлювите за тази рецепта трябва да са без черупките и вътрешните органи. Използва се само така наречения „крак” на охлюва. Такива охлюви от вида Helix Aspersa Maxima, може да си закупите от моите приятели от фирма „Перлескарготс” ООД, от сайта им www.perlescargots.com и GSM: 0878252151. Дори да сте ги купили изчистени, само на крак, Ви препоръчвам да ги натъркате и измиете няколко пъти със сол и оцет, за да премахнете колкото е възможно слузта. Само да припомня, че виното трябва да го загреете предварително и после да го охладите преди да го сложите в плика с охлювите. Не запечатвайте топли продукти! Бейби спанака може да се замени с обикновен спанак, а ако девесила е пресен, откъснете листата от двете клончета и ги оставете за довършването на ястието, а стеблата сложете в плика. Аз във фризера винаги имам замразени стебла девесил, бих Ви препоръчал и на вас, есента да си наслагате в плик и да си замразите.