ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 58°С /136.4°F/.
ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.
За предстоящата „руска вечер“, трябваше да подготвя нещо традиционно, а какво по-добро от класическото ястие, познато из целия свят като „Бьоф Строганов“! Разбира се аз преработих рецептата, като замених традиционното запържване на месото с приготвянето му на ниска температура в Sous Vide. Замених и традиционната подложка от ориз или спагети с една картофена гофрета със спанак. Много съм доволен от резултата и с удоволствие споделям рецептата с Вас. 🙂
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
(за 1 порция)
200 гр. телешко бонфиле
½ глава лук
60 гр. печурки
1 бр. кисела краставичка
30 гр. масло
2+2 с.л. олио
100 мл. телешки бульон
100 мл. готварска сметана
20 мл. бяло вино
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. дижонска горчица
2 к.л. кафява захар
1 к.л. сол
1 к.л. прясно смлян черен пипер
(за гофрета)
80 гр. сварен картоф
6 листа спанак нарязани на ситно
20 мл. готварска сметана
1/3 к.л. подправка „Градина“ на SoGood
1 бр. яйце
20 гр. разтопено масло
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 58°С /136.4°F/.
2. Овкусете телешкото бонфиле със сол и черен пипер, сложете го в плик, прибавете 2 с.л. олио и вакуумирайте.
3. Гответе за 2 часа на 58°С /136.4°F/.
4. Докато бонфилето се готви, нарежете лука, гъбите и краставичката.
5. Направете си гофретата, като към пюрирания картоф добавите солта, подправката „Градина“, сметаната и разтопеното масло, като непреставате да бъркате сместа. Накрая добавете яйцето и хубаво разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Прибавете нарязания спанак и отново разбъркайте. Намажете загрятия гофретник с мазнина и изсипете сместа. Печете докато гофретата получи загар и се отлепи от формата в гофретника. Преместете я в чинията, която сте подготвили за сервиране на ястието.
6. В тиган разтопете маслото заедно с 2 с.л. олио и запържете лука и гъбите, прибавете виното и оставете да се изпари алкохола. После добавете кафявата захар, доматеното пюре, дижонската горчица, солта, като разбърквате за да се смесят подправките. Добавете бульона и накрая сметаната, черния пипер и киселата краставичка. Оставете на слаб огън, за да се сгъсти соса.
7. Когато бонфилето е готово, извадете го от плика и нарежете на тънки филийки. Затоплете соса в тигана и после го махнете от огъня. Към него прибавете нарязаното бонфиле, разбъркайте за де се покрият всички парченца със сос и ги подредете върху гофретата, като ги залеете с останалия в тигана сос. Поръсете с магданоз.
СЪВЕТ
Това ястие най-добре става с телешко бонфиле, макар че са ни познати много варианти с всякакъв вид месо включително и риба. Увеличил съм времето за готвене в су вида, защото не правя допълнителна топлинна обработка на бонфилето. Така то остава изключително нежно и меко. След като го поставите в топлия сос, в никакъв случай не го връщайте отново на котлона, защото може да го пресготвите! Ако не разполагате с подправката „Градина“, може да си я поръчате от нашия интернет магазин, а и да разгледате интересни чинии за вашата презентация. 😉