Бьоф Строганов sous vide

„БЬОФ СТРОГАНОВ“ С ТЕЛЕШКО БОНФИЛЕ НА SOUS VIDE, ВЪРХУ КАРТОФЕНА ГОФТЕТА СЪС СПАНАК

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 58°С /136.4°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.

За предстоящата „руска вечер“, трябваше да подготвя нещо традиционно, а какво по-добро от класическото ястие, познато из целия свят като „Бьоф Строганов“! Разбира се аз преработих рецептата, като замених традиционното запържване на месото с приготвянето му на ниска температура в Sous Vide. Замених и традиционната подложка от ориз или спагети с една картофена гофрета със спанак. Много съм доволен от резултата и с удоволствие споделям рецептата с Вас. 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

(за 1 порция)

200 гр. телешко бонфиле

½ глава лук

60 гр. печурки

1 бр. кисела краставичка

30 гр. масло

2+2 с.л. олио

100 мл. телешки бульон

100 мл. готварска сметана

20 мл. бяло вино

1 с.л. доматено пюре

1 ч.л. дижонска горчица

2 к.л. кафява захар

1 к.л. сол

1 к.л. прясно смлян черен пипер

(за гофрета)

80 гр. сварен картоф

6 листа спанак нарязани на ситно

20 мл. готварска сметана

1/3 к.л. подправка „Градина“ на SoGood

1 бр. яйце

20 гр. разтопено масло

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид уред на 58°С /136.4°F/.

2. Овкусете телешкото бонфиле със сол и черен пипер, сложете го в плик, прибавете 2 с.л. олио и вакуумирайте.

3. Гответе за 2 часа на 58°С /136.4°F/.

4. Докато бонфилето се готви, нарежете лука, гъбите и краставичката.

5. Направете си гофретата, като към пюрирания картоф добавите солта, подправката „Градина“, сметаната и разтопеното масло, като непреставате да бъркате сместа. Накрая добавете яйцето и хубаво разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Прибавете нарязания спанак и отново разбъркайте. Намажете загрятия гофретник с мазнина и изсипете сместа. Печете докато гофретата получи загар и се отлепи от формата в гофретника. Преместете я в чинията, която сте подготвили за сервиране на ястието.

6. В тиган разтопете маслото заедно с 2 с.л. олио и запържете лука и гъбите, прибавете виното и оставете да се изпари алкохола. После добавете кафявата захар, доматеното пюре, дижонската горчица, солта, като разбърквате за да се смесят подправките. Добавете бульона и накрая сметаната, черния пипер и киселата краставичка. Оставете на слаб огън, за да се сгъсти соса.

7. Когато бонфилето е готово, извадете го от плика и нарежете на тънки филийки. Затоплете соса в тигана и после го махнете от огъня. Към него прибавете нарязаното бонфиле, разбъркайте за де се покрият всички парченца със сос и ги подредете върху гофретата, като ги залеете с останалия в тигана сос. Поръсете с магданоз.

СЪВЕТ

Това ястие най-добре става с телешко бонфиле, макар че са ни познати много варианти с всякакъв вид месо включително и риба. Увеличил съм времето за готвене в су вида, защото не правя допълнителна топлинна обработка на бонфилето. Така то остава изключително нежно и меко. След като го поставите в топлия сос, в никакъв случай не го връщайте отново на котлона, защото може да го пресготвите! Ако не разполагате с подправката „Градина“, може да си я поръчате от нашия интернет магазин, а и да разгледате интересни чинии за вашата презентация. 😉

Бьоф Строганов sous vide
Бьоф Строганов sous vide, необходимите продукти.
Бьоф Строганов sous vide
Температурно-времеви модел за Бьоф Строганов sous vide.
Бьоф Строганов sous vide
Запържете в масло лука и гъбите, без да ги препържвате.
Бьоф Строганов sous vide
..прибавете и сметаната.
Бьоф Строганов sous vide
…нарежете на тънки филийки сувидираното бонфиле.
Бьоф Строганов sous vide
Един от вариантите за сервиране е за основа да се сложат талиатели или сварен ориз.
Бьоф Строганов sous vide
Моят вариант на Бьоф Строганов sous vide с картофена гофрета със спанак.
Бьоф Строганов sous vide
Бьоф Строганов с телешко бонфиле на sous vide върху картофена гофрета със спанак.
Бьоф Строганов с телешко бонфиле на sous vide върху картофена гофрета със спанак.
Бьоф Строганов с телешко бонфиле на sous vide върху картофена гофрета със спанак.

Вашият коментар