ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 75°С /167°F/.
ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 00:13 час.
Класика, но още през 2017 малко я промених, като направих Яйца Бенедикт върху основа от качамак (полента за някой). Комбинацията беше много добра. Днес обаче реших да се придържам към класическата основа от английски мъфин. Разбира се яйцата и холандеза са направени на sous vide, като рецептите за тях ги давам с линк за препратка.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
(за 6 броя)
6 бр. яйца
6 бр. бекон на ленти
(за сос Холандез)
вижте рецептата за сос Холандез приготвен на sous vide на нашия сайт,
като проследите линка:
https://sousvide.bg/2017/сос-холандез/
(за английските мъфини)
300 гр. бяло брашно, плюс допълнително за набрашняване
6 гр. суха мая
15 гр. захар
1 ч.л. сол
15 гр. меко масло, нарязано на малки парченца
1 яйце, леко разбито
170 мл. мляко (трябва да получите меко тесто – можете да добавите до около 30 мл допълнително мляко, ако е необходимо)
Масло, за намазване на тигана
15 гр. царевичен грис, плюс допълнително за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
(за английските мъфини)
1. Сложете маята в 50 мл. от млякото и добавете 1 с.л. захар. Оставете да шупне за 5 минути.
2. Сложете брашното в голяма купа. Прибавете солта и разбъркайте. Прибавете, маслото, яйцето млякото и шупналата мая. Омесете всички съставки заедно за около 10 минути. Ще получите меко тесто. Намажете голяма купа с олио. Поставете тестото в намаслената купа, покрийте и оставете да втаса за около един час или докато удвои обема си.
3. Набрашнете плота с царевичния грис и малко брашно. Разточете кора с дебелина около 2.5 – 3 см. С помощта на 9 сантиметров ринг или чаша, нарежете12 кръга. Поставете 6 от тях върху незалепващ тиган, поръсен с царевичен грис. Поръсете с грис и мъфините. Оставете ги да се надигнат за още 30 минути.
4. Ако тигана не е с добро незалепващо покритие, първо го намажете с масло преди да поръсите с царевичния грис. Най-лесният начин да се справите е да сложите мъфините директно върху тигана, в който ще ги печете. Така няма да ви се налага да ги премествате, след като се надигнат и ще запазите формата им.
5. Английските мъфини се пекат на слаб огън, така че спокойно можете да ги сложите на котлона със студен тиган.
6. Ако не разполагате с два тигана, поръсете обилно с царевичен грис хартия за печене и поставете мъфините отгоре. Поръсете ги с царевичен грис и ги покрийте с хартия за печене. Оставете ги на страна, за 20 минути.
7. Английския мъфин се пече на слаб огън от 7 до 15 минути от всяка страна, докато кората стане златисто кафява, а отвътре е мек. Ако прецените, че са запечени отвън, преди да бъдат готови отвътре, не се притеснявайте. Подредете ги в тава и ги сложете в предварително загрята до 180 ° С фурна, за около 10 минути,. Извадете мъфините от тигана (или фурната) и ги оставете да се охладят напълно, преди да им се насладите.
8. Помнете: Използвайте вилица, за да разделите мъфина на 2 части. Не използвайте нож, за да ги разрежете на две части. С вилицата ще видите в тях прекрасни дупчици. При нарязване с нож, ще ги унищожите. 🙂
(за пошираните яйца в sous vide)
Тук на сайта също има рецепта за поширани яйца в sous vide, и ще дам линк към нея, но искам да Ви препоръчам третия температурно-времеви модел 75°С /167°F/ за 13 минути.
(за бекона)
Съществена част от вкуса на Яйца Бенедикт предава изпърженият до лека хрупкавост бекон.
Лентите бекон се слагат едно до друга в нагорещен сух тиган. След като се запекат от едната страна се обръщат. Пекат се докато станат леко хрупкави.
(подреждане)
Готовите мъфини се разрязват надлъжно по средата (с вилица, а не с нож) и се слагат в чиния с меката част нагоре. Върху всяка половинка се слага от бекона и върху него се поставя яйцето и се залива със соса (от сифона). Закуската се поднася докато е още топла.
СЪВЕТ
За да бъдат яйцата добре и точно сготвени, то те трябва да бъдат със стайна температура преди да ги сложите в су вида. Направете си първо английските мъфини, защото отнемат повече време. Ако не разполагате с царевичен грис може да го заместите с обикновен пшеничен. Според това колко се е надигнало тестото и колко е увеличило обема си, ще видите колко мъфини ще изкарате. Така, че не се притеснявайте…колкото излязат. 😉 Мъфините трябва да са охладени, защото ако ги срежете веднага може да останат малко клисави.
Направите ли си мъфините сте 60% готови.
След като си направите соса Холандез и го сипете в сифон, сложете сифона в единия край на ваната . Така той ще бъде топъл до неговото сервиране. Разбира се може да си направите соса по традиционния начин и да използвате пош, ако не разполагате със сифон.
За яйцето използвайте 75°С за 13 минути, като след като ги извадите веднага ги сложете в ледена баня за да спрете готвенето на яйцата.
Ако искате закуската да има хубав вкус си вземете бекон, а не го замествайте с шука или шунков салам.
Някой слагат и резен домат, но аз не слагам. Препоръчвам го само ако мъфините са ви станали твърди, тогава може да сложите домат за да ги омечите.