SOUS VIDE ЯЙЦА БЕНЕДИКТ

SOUS VIDE ЯЙЦА БЕНЕДИКТ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 75°С /167°F/.

ВРЕМЕ НА ГОТВЕНЕ – 00:13 час.

Класика, но още през 2017 малко я промених, като направих Яйца Бенедикт върху основа от качамак (полента за някой). Комбинацията беше много добра. Днес обаче реших да се придържам към класическата основа от английски мъфин. Разбира се яйцата и холандеза са направени на sous vide, като рецептите за тях ги давам с линк за препратка.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

(за 6 броя)

6 бр. яйца

6 бр. бекон на ленти

(за сос Холандез)

вижте рецептата за сос Холандез приготвен на sous vide на нашия сайт,

като проследите линка:
https://sousvide.bg/2017/сос-холандез/

(за английските мъфини)

300 гр. бяло брашно, плюс допълнително за набрашняване

6 гр. суха мая

15 гр. захар

1 ч.л. сол

15 гр. меко масло, нарязано на малки парченца

1 яйце, леко разбито

170 мл. мляко (трябва да получите меко тесто – можете да добавите до около 30 мл допълнително мляко, ако е необходимо)

Масло, за намазване на тигана

15 гр. царевичен грис, плюс допълнително за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

(за английските мъфини)

1. Сложете маята в 50 мл. от млякото и добавете 1 с.л. захар. Оставете да шупне за 5 минути.

2. Сложете брашното в голяма купа. Прибавете солта и разбъркайте. Прибавете, маслото, яйцето млякото и шупналата мая. Омесете всички съставки заедно за около 10 минути. Ще получите меко тесто. Намажете голяма купа с олио. Поставете тестото в намаслената купа, покрийте и оставете да втаса за около един час или докато удвои обема си.

3. Набрашнете плота с царевичния грис и малко брашно. Разточете кора с дебелина около 2.5 – 3 см. С помощта на 9 сантиметров ринг или чаша, нарежете12 кръга. Поставете 6 от тях върху незалепващ тиган, поръсен с царевичен грис. Поръсете с грис и мъфините. Оставете ги да се надигнат за още 30 минути.

4. Ако тигана не е с добро незалепващо покритие, първо го намажете с масло преди да поръсите с царевичния грис. Най-лесният начин да се справите е да сложите мъфините директно върху тигана, в който ще ги печете. Така няма да ви се налага да ги премествате, след като се надигнат и ще запазите формата им.

5. Английските мъфини се пекат на слаб огън, така че спокойно можете да ги сложите на котлона със студен тиган.

6. Ако не разполагате с два тигана, поръсете обилно с царевичен грис хартия за печене и поставете мъфините отгоре. Поръсете ги с царевичен грис и ги покрийте с хартия за печене. Оставете ги на страна, за 20 минути.

7. Английския мъфин се пече на слаб огън от 7 до 15 минути от всяка страна, докато кората стане златисто кафява, а отвътре е мек. Ако прецените, че са запечени отвън, преди да бъдат готови отвътре, не се притеснявайте. Подредете ги в тава и ги сложете в предварително загрята до 180 ° С фурна, за около 10 минути,. Извадете мъфините от тигана (или фурната) и ги оставете да се охладят напълно, преди да им се насладите.

8. Помнете: Използвайте вилица, за да разделите мъфина на 2 части. Не използвайте нож, за да ги разрежете на две части. С вилицата ще видите в тях прекрасни дупчици. При нарязване с нож, ще ги унищожите. 🙂

(за пошираните яйца в sous vide)

Тук на сайта също има рецепта за поширани яйца в sous vide, и ще дам линк към нея, но искам да Ви препоръчам третия температурно-времеви модел 75°С /167°F/ за 13 минути.

(за бекона)

Съществена част от вкуса на Яйца Бенедикт предава изпърженият до лека хрупкавост бекон.

Лентите бекон се слагат едно до друга в нагорещен сух тиган. След като се запекат от едната страна се обръщат. Пекат се докато станат леко хрупкави.

(подреждане)

Готовите мъфини се разрязват надлъжно по средата (с вилица, а не с нож) и се слагат в чиния с меката част нагоре. Върху всяка половинка се слага от бекона и върху него се поставя яйцето и се залива със соса (от сифона). Закуската се поднася докато е още топла.

СЪВЕТ

За да бъдат яйцата добре и точно сготвени, то те трябва да бъдат със стайна температура преди да ги сложите в су вида. Направете си първо английските мъфини, защото отнемат повече време. Ако не разполагате с царевичен грис може да го заместите с обикновен пшеничен. Според това колко се е надигнало тестото и колко е увеличило обема си, ще видите колко мъфини ще изкарате. Така, че не се притеснявайте…колкото излязат. 😉 Мъфините трябва да са охладени, защото ако ги срежете веднага може да останат малко клисави.

Направите ли си мъфините сте 60% готови.

След като си направите соса Холандез и го сипете в сифон, сложете сифона в единия край на ваната . Така той ще бъде топъл до неговото сервиране. Разбира се може да си направите соса по традиционния начин и да използвате пош, ако не разполагате със сифон.

За яйцето използвайте 75°С за 13 минути, като след като ги извадите веднага ги сложете в ледена баня за да спрете готвенето на яйцата.

Ако искате закуската да има хубав вкус си вземете бекон, а не го замествайте с шука или шунков салам.

Някой слагат и резен домат, но аз не слагам. Препоръчвам го само ако мъфините са ви станали твърди, тогава може да сложите домат за да ги омечите.

оставете тестото за 1ч. за да удвои обема си
направете си сос Холандез
сифона със соса може да държите на топло в единия край на ваната
за яйцата – 75°С за 13 минути
мъфините се пекат бавно
бекона трябва да е леко хрупкав
SOUS VIDE ЯЙЦА БЕНЕДИКТ
сифон
2017 г. Яйца Бенедикт върху качамак и сос холандез в сифон.

Вашият коментар