ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 62°С /143.6°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.
Една интересна рецепта пренесена в Канада от емигрантите, които са се заселили в Халифакс Нова Скотия. Оригиналната рецепта е с риба Треска, но тук при нас се намира трудно, а е и много скъпа. Аз промених рецептата, като я трансформирах за Су вид и сложих риби, които лесно се намират в нашите магазини. Искам да отбележа, че ястието може да се срещне под две наименования „чаУдър или чаЛдър“ в зависимост от превода, но….вкусът е важен. 😉
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
100 гр. телапия
100 гр. хек
15 бр. миди
10 бр. средни скариди
100 гр. масло
200 гр. готварска сметана
50 гр. концентриран рибен бульон
Стръкче лимонова трева
1 ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 62°С /143.6°F/.
2. Измийте добре и подсушете с хартиени кърпи месото от риба и мидите. Сложете ги в плик, прибавете сметаната, рибния бульон и лимоновата трева.
3. Вакуумирайте.
4. Гответе за 1 час на 62°С /143.6°F/.
5. В тиганче разтопете маслото и запържете скаридите. Прибавете червения пипер и махнете от котлона за да не прегори.
6. Когато таймерът на су вида изключи, изсипете готовия чалдър в купичка за супа. Залейте отгоре със скаридите и разтопеното масло.
СЪВЕТ
Ястието става най-хубаво с пресни миди или поне такива, които не са стояли 2-3 години и са събрали миризмата на фризерите. Казвам това, защото ако мидите са стари се отразява на вкуса на ястието. Ползвайте филе от риба. Ако вие го филетирате махнете кожата и вижте да не е останала някоя кост. Нарежете рибата на средно големи парчета за да останат цели след готвенето. Не слагам сол защото рибният бульон е достатъчно солен. Течности се вакуумират само с професионална камерна вакуум машина. Имайте предвид, че няма да може да вакуумирате с домашна вакуум машинка! Тогава препоръчвам да използвате метода на Архимед. Ястието се консумира топло.


