ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 74°С/165.2°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 04:00 час.
В Китай на една улична сергия ядох такъв сандвич с тази разлика, че палачинката я правиха пред мен. Тук, нямах необходимия уред и затова реших да направя някой промени, но да се опитам да запазя азиатския вкус. Естествено моето пилешко първо е сготвено на Sous Vide и после е запечено, а палачинката замених с популярната арабска питка. Въпреки трансформацията стана интересен рол-сандвич.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
(за 2 рол-сандвича)
1 бр. пилешко бутче
2 бр. арабски питки
30 мл. сладко-лютив чили сос
20 мл. хойсин сос
10 гр. нарязан праз лук
10 гр. нарязана маруля
10 гр. нарязани моркови
40 гр. нарязана краставица
сол, черен и червен пипер, олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 74°С/165.2°F/.
2. Почистете добре и измийте бутчето със студена вода.
3. Овкусете бутчето и вакуумирайте.
4. Гответе за 04:00 часа на 74°С/165.2°F/.
5. Нарежете праза,моркова и краставицата на жулиени, а марулята на ситни ленти.
6. След като таймерът на су вида изключи, извадете бутчето от плика, намажете го с червен пипер и олио и го запечете на 220° за 8-10 мин. за да добие характерния вкус и аромат. После след като малко се охлади го накъсайте на парчета.
7. Да сглобим сандвича. Стоплете арабската питка на силен и леко намазнен тиган. Намажете половината питка с хойсин сос, а другата половина със сладко-лютивия чили сос. Подредете по малко от праз лука, моркова, краставицата, парчета от пилешкото бутче и завършете с маруля. Свийте на руло и се наслаждавайте на азиатския вкус.
СЪВЕТ
Пилешките бутчета изискват по-силна температура и по-продължително време сравнени с месото от гърдите. Не избирайте много големи бутчета. Разбира се този сандвич може да си го направите и само с печени бутчета, но нашата цел е да ги направим на су вид, за да запазим естествените сокове на месото и то да бъде меко и сочно, а не сухо и препечено. Както знаете аз не съм любител на тежкото овкусяване и затова тук ще използвам само основни: сол и черен пипер. Както забелязвате при овкусяването на сандвича не ползвам майонеза, кетчуп или млечен сос, защото не правя дюнер, а търся азиатския вкус.