КЕТО КЮФТЕНЦА И КАРФИОЛ СЪС СОС ОТ СИРЕНА, ПАРМЕЗАН И БЕКОН

за кюфтенцата:

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С /149°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 час.

за карфиола:

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /140°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:40 час.

Като личен готвач ми се налага да се съобразявам с желанията на гостите относно храната. Някой от тях са на различно диетично хранене. Наложи ми се да приготвям КЕТО ястия. Тази диета ми се стори интересна. Пригодих рецептата за приготвяне в Sous Vide, като по този начин запазих по-голямо съдържание на естествени мазнини в продуктите, които биха изтекли при обработката на висока температура с традиционните методи на готвене.

Нисковъглехидратните диети са засищащи и няма нужда да гладувате и да си броите калориите, а всичко което трябва да знаете е количеството на въглехидрати в храната. Общоприето е, че всяка диета под 130 гр. въглехидрати се счита за „нисковъглехидратна“. Кетогенните /високомазнинните/ диети са подгрупа диети с ниско съдържание на въглехидрати, които предизвикват метаболитно състояние, известно като кетоза, като ограничават въглихидратите до 20-50 гр. на ден. А когато ограничите въглихидратите под тази граница, тялото Ви изчерпва запасите от гликоген и започва да произвежда кетонни тела. Така клетките могат да използват кетоните за енергия. За разлика от диетите с ограничение на калориите, нисковъглехидратните диети помагат за запазване на мускулната тъкан. Докато ядете достатъчно количество протеини, ограничаването на въглехидратите ще Ви помогне да загубите мазнини, като своевременно запазите, или дори да изградите мускули. Яйца, месо, листни зеленчуци, масло, млечни продукти това са основни храни за здравословно хранене с ниско съдържание на въглехидрати.

Днес Ви представям една нисковъглехидратна КЕТО рецепта, естествено на… Sous Vide. 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 гр. кайма смес

200 гр. карфиол

30 гр. бекон слайс

20 гр. пармезан за поръсване

20+20 гр. зехтин

подправка „Пиги“ на SoGood

сол

за соса:

250 мл. сметана

40 гр. синьо сирене

40 гр. чедър

40 гр. камембер

40 гр. пушено топено сирене

25 гр. пармезан

подправка „Соло“ на SoGood

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 85°С /140°F/.

2. Начупете карфиола на „розички“, като премахнете дръжките.

3. Сложете го в плик, овкусете със сол, 20 гр. зехтин и вакуумирайте. Гответе го на 85°С /140°F/ за 00:40 часа. После го охладете в ледена баня за да спрете готвенето на карфиола докато приготвите другите продукти.

4. Докато карфиола се готви объркайте каймата с подправките и направете малки /парти/ кюфтенца. Внимателно ги сложете в плик, прибавете останалият зехтин и вакуумирайте.

5. Гответе кюфтенцата на 65°С /149°F/ за 1.30 часа.

6. Докато кюфтенцата се готвят в су вида пригответе си бекона и соса със сирена.

7. Нарежете бекона на тънки лентички и го изпържете докато покафенее и стане хрупкав. Извадете го и оставете на страни.

8. В тигана с останалата мазнина от бекона прибавете сметаната и загрейте на бавен огън. Настържете си сирената и ги прибавете към сметаната. Оставете 20 гр. от пармезана за поръсване на готовото ястие. На края прибавете ¼ к.л. от подправката „Соло“ на SoGood.

9. Когато соса Ви се е сгъстил прибавете готовите кюфтенца, разбъркайте добре и тогава прибавете карфиола. Оставете ястието 1 мин. да покъкри и тогава разсипете в чиниите.

10. Отгоре поръсете с пармезан и от хрупкавият бекон.
С този грамаж на продуктите това ястие съдържа: 30,4 гр. въглехидрати; 4,6 гр. фибри; или точно 25,8 гр. въглехидрати без фибри. И понеже ястието е за 2 души, всеки ще получи по половината от обявените стойности.

Очаквайте още КЕТО рецепти пригодени за Sous Vide!

СЪВЕТ

Подгответе и сложете в су вида първо карфиола, защото се готви на по-висока температура. После лесно и бързо може да свалите температурата до 65°, като сложите малко лед или студена вода във ваната на су вида. След сувидирането на карфиола задължително го охладете, защото много ще омекне. Хубаво е каймата да е стандартна 60/40 и естествено Вие да сте си я смелили /защото няма да има примеси/, но когато това не е възможно ползвайте готова от добри фирми. Разбира се може да промените сирената, като ги изберете по Ваш вкус и предпочитание. Загрейте бавно сметаната и като сложите сирената бъркайте с телена бъркалка за да се разбият добре и станат на сос.

При КЕТО диетите се интересуваме само от въглехидратите.
Необходимите продукти
вакуумираме кюфтенцата и карфиола
в сух загрят тиган изпържете бекона до хрупкавост
направете си соса от сирена
подредете готовото ястие в чиния, поръсете с пармезан и хрупкав бекон

Вашият коментар