ЧИПС ОТ СВИНСКИ КОЖИЧКИ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С /149°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 24:00 часа.

Чипс от свински кожички бях правил отдавна, но в су вид групата във фейсбук говорихме за обработка на сланина, та се сетих за него. Сега още е сезона на прасетата и по фермерските пазари може да се намери прясна свинска кожа. Моя стар приятел Георги Георгиев от „Втори километър” ми изпрати едно пакетче със свински кожички. Отново ги направих ги на чипс и реших да споделя рецептата с Вас. Със сигурност чипса ще Ви хареса.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 Свински кожички

Сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

             1 етап

  1. С остър нож премахнете излишните мазнини от кожичките.
  2. Измийте със студена вода кожичките и подсушете с хартиени кърпи.
  3. Настройте Вашият Су Вид уред на 65°С /149°F/.
  4. Сложете ги в плик и вакуумирайте.
  5. Гответе за 24:00 часа на 65°С /149°F/.

2 етап

1.След като таймерът на Су Вида изключи, извадете плика от водната баня. Подсушете с хартиени кърпи, сложете кожичките върху решетка. Поставете ги във фурна на 55-60° за 8 часа или в дехидратор на 60° за 12 часа.

    3 етап

1.След като мине избраният часови период, загрейте олио в касерола на температура над 180° и пуснете една по една изсушените кожички. Те ще почнат да побеляват и се превръщат в хрупкав чипс. Посолете и се наслаждавайте.

СЪВЕТ

Взимайте само прясно одрана и почистена свинска кожа. За предпочитане е прасето да е първо ощавено, за да не остават корените на четината в кожата. След сувидирането в плика ще се е отделил много желатин и е нормално кожите да лепнат – не се притеснявайте от това. Аз направих и двата вида сушене в конвектомат и в дехидратор.  Вторите ми харесаха повече.  Олиото трябва да е добре загрято, за да може изсъхналата свинска кожичка да се превърне в хрупкав чипс, който може директно да изхрускате или да добавите като украса към ястие.

Вашият коментар