СЪБИТИЯ

SousVide.bg & Pastry Academy

На 30. 11. 2018 г. по покана на шеф Юлия Панджерова от Pastry Academy, направихме презентация на 4 десерта направени на sous vide пред курсистите в Академията. Целта беше да се запознаят с метода sous vide и приложението му в направата на десерти. Представените десерти: Ананас с мента черен пипер, Круши с шафран, Десерта в бурканче Мини-Макси и Тиква предизвикаха интерес. Метода и рецептите бяха обяснени от шеф Христо Вълчевски, а курсистите сами приготвиха десертите в осигурените за обучението Су види и вакуум машини. В последствие последва презентация на готовите десерти.  Ето снимки от презентацията:

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Курсистите от Pastry Academy 2018

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
с шеф Юлия Панджерова

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Презентация на Мини-Макси.

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Презентация на Ананас с мента и черен пипер и Круши с шафран.

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
SousVide.bg & Pastry Academy 2018

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
SousVide.bg & Pastry Academy 2018

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Десерта Мини-Макси е готов.

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Курсистите сами направиха десертите на су вид.

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Презентация SousVide.bg & Pastry Academy 2018

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Презентация на Ананас с мента и черен пипер.

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
SousVide.bg & Pastry Academy 2018

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
Презентация на Круши с шафран.

 

SousVide.bg & Pastry Academy 2018
…този ден имаше и „МеждуСУВИДНИ войни“. 😉

 

++++++++++++++++++++0+++++

СИХРЕ & GASTRONOMIX – 2018

Тази година SousVide.bg участвахме на хранителното изложение, което се проведе в Интер Експо Център. Презентирахме два наши продукта, които в края на годината съвместно с estet.de.com ще пуснем за продажба на българския пазар.

Първият продукт е домашен су вид уред с фиксирана цена от 200 лв. Лесен за настройка с тъчскрийн управление и с IPX7 сертификат за непромокаемост във водна среда. Чудесен малък уред за хоби-готвачите.
Вторият продукт е домашна вакуум машинка, която е неразделна част от су вид готвенето. Машинката е малка но мощна и лесна за управление – само с един бутон и също е с фиксирана цена от 70 лв.
Освен су вида и вакуум машинката също ще предлагаме 10 л. кутии с капаци за су вида, стойка за подреждане на пликовете във водната баня и гофрирани пликове за работа с вакуум машинката.
Определено имаше интерес към нашите два продукта и дори имаме записани доста заявки за покупка, когато стоката пристигне. Срещнахме се с много колеги, с много фейсбук приятели от групата.
Искам да изкажа специални благодарности на нашите приятели от „LAVA БЪЛГАРИЯ“
http://shop.lavabg.eu за това, че ни поканиха на техния щанд и ни дадоха възможност да презентираме нашите продукти.
Ето и снимки от събитието:

сихре & Gastronomix - 2018
сихре & Gastronomix – 2018
сихре & Gastronomix - 2018
Благодарим на нашите приятели от LAVA БЪЛГАРИЯ
сихре & Gastronomix - 2018
…нашият домашен су вид и домашна вакуум машинка
сихре & Gastronomix - 2018
..с шеф Йонко Дяков един от първите майстори на су вида в Бг,
сихре & Gastronomix - 2018
..с мастър шеф Севда Димитрова и шеф Антон Дойчинов.
сихре & Gastronomix - 2018
..с шеф Веселин Калев.
сихре & Gastronomix - 2018
…с Ради Стамболов и Мартин Шифърс
сихре & Gastronomix - 2018
…с Петко Костадинов от Змееборец

++++++++++++++0+++++++++++

Вестник „Всичко за семейството“ от 11.10.2018 г.

троянец вари сладко от сини сливи в су вид
троянец вари сладко от сини сливи в су вид

 

троянец вари сладко от сини сливи в су вид
троянец вари сладко от сини сливи в су вид – II

 

+++++++++++++++++++0++++++++++++++

Рожден ден на Pastry Academy

На 1 септември уважихме поканата на Юлия Панджерова да присъстваме на

първия рожден ден на Pastry Akademy.  Подготвихме един от нашите десерти

приготвени на су вид „Круши с шафран“.

Pastry Academy
Нашата презентация на „Круши с шафран“.

 

Pastry Academy
…с шеф Юлия Панджерова и шеф Борислав Екзархов.

 

Pastry Academy
..нашата презентация на „Круши с шафран“ така, че всеки да може да опита от десерта.
Pastry Academy
..презентираме круши с шафран приготвени на су вид.

 

Pastry Academy
..с шеф Ради Стамболов и шеф Борислав Екзархов.

 

Pastry Academy
с моите приятели:
шеф Петър Петров – „Биорест“ ООД
шеф Милен Златев –  HRC и гл. готвач на „Таланти“
Йордан Абрашев – Dat’s Tasty – автентични сладкиши от Дания

 

Pastry Academy

++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++

CHINA -2018

Предполагам, за никого не е тайна, че болшинството от су видите се правят в Китай. Воден от интереса към су вида и от това, че повече от двадесет години се занимавах с китайска кухня, Китай ми беше стара мечта. Така стигнах до Поднебесната империя. Трудно се описва видяното. Посетихме големи градове, огромни производствени центрове, панаирни палати с всевъзможни продукти, ядохме скакалци и скорпиони! Документирахме посещението с много снимки и клипове, които съм публикувал във FB профила ми: https://www.facebook.com/Hristo.61

Тук само ще маркирам с няколко снимки това посещение и за да съм верен на темата ще започна със су видите.

 

China 2018
..всичките су види се правят в Китай, а след това се брандират с известните ни марки. 🙂

China 2018    China 2018

China 2018

China 2018
..панаирните палати

 

Cnina 2018
..Хонконг
China 2018
…Макао
China 2018
…Шанхай
China 2018
…китайска храна
China 2018
…не може да не се качим на китайската стена
China 2018
…на площад Тянънмън.

 

++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++

ВТОРИ КРЪГ ОТ НАЦИОНАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ

„НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР“

ПЕРНИК-2018

II-ра регионална група

 На 24 март ученици от професионалните гимназии и професионалните 
паралелки в СУ от ХІ и ХІІ клас обучаващи се по професии от 
професионалните направления Хотелиерство,ресторантьорство и кетъринг” 
и Пътувания, туризъм и свободно време” демонстрираха своите знания 
и умения в конкретна работна ситуация. 
Задачата бе да приготвят три кулинарни изделия с основен продукт пиле 
(не повече от 2 пилета по около 1 200 г.) - студено предястие с пиле, 
супа от пиле и основно ястиеот пилешко месо с трикомпонентна гарнитура 
и винен сос, за време от 2 часа.
От явилите се 17 състезатели, които показаха разнообразни техники и 
методи на готвене, за наша радост ястието на победителя беше приготвено 
в Су вид. 
На 1-во място и златен медал заслужено получи възпитаничката на 
СОУ"Васил Левски" гр.Троян Вилиана Цочева. 
Да им пожелаем успех и на Националното състезание в Пловдив

Вилиана Цочева
1-во място и златен медал – Вилиана Цочева от СОУ“Васил Левски“ – Троян.
РУСЕ-2018
III-та регионална група
На 30.03.2018 г. в хотел „Дунав Плаза” – Русе, се проведе Регионалният 
кръг на Националното състезание по професии. Организатор на събитието е 
Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни 
програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование 
и обучение”,а домакин - ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – Русе, по 
предложение на Министерството на образованието и науката.
Задачата бе същата както при другите групи:да приготвят три кулинарни 
изделия с основен продукт пиле (не повече от 2 пилета по около 1 200 г.) 
-студено предястие с пиле, супа от пиле и основно ястие от  пилешко 
месо с трикомпонентна гарнитура и винен сос, за време от 2 часа.
I място – Мариян Димитров Иванов, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе;
sousvide.bg
SousVide.bg награди победителя с фирмена тениска с логото на сайта.

 

sousvide.bg
Победителя Мариян Димитров Иванов, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе;

 

sousvide.bg
Награди с фирмени тениски с логото на сайта sousvide.bg имаше и за класиралите се на 2-ро и 3-то място.

 

sousvide.bg
Членовете на журито и… SousVide.bg

 

+++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++++

Международен ден на су вида
Международен ден на су вида.

 

+++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++

Професионални кулинари, хотелиери и ресторантьори се събраха на СИХРЕ

От 8 до 11 ноември 2017 г. в Интер Експо Център се проведе най-голямото изложение включващо МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД И ДРИНК И СИХРЕ.

СИХРЕ отново се превърна в арена на вдъхновяващия GASTRONOMIX. Второто издание на единствения у нас форум за кухня и кулинарна култура се проведе през всички дни на изложението. На 9 ноември се проведоха националните квалификации на най-престижното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, а в последният ден бе WiFo 2017 – форум за вино и храна.

В рамките на динамичната съпътстваща програма български и световни авторитети в професионалната кухня и ресторантьорството предаваха знанията си на младите си колеги по време на кулинарния форум GastronomiX PRO. Сред имената бяха тези на Ян Сминк от Холандия, българските шеф-готвачи Георги Бойковски, Милен Панев, Светозар Георгиев и Ивайло Димитров, топ-сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов с техните „Трансформации“.

Шеф Никола Николов спечели Bocuse d’Or България 2017, националната квалификация за най-престижното професионално кулинарно състезание в света, която се проведе на 9 ноември 2017, в рамките на СИХРЕ в Интер Експо Център, София. Негов помощник в оспорваната и напрегната битка зад котлоните бе Христо Фильов от екипа на хотел Маринела София, а треньор – Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец.

Изложението СИХРЕ даде отлична възможност на шеф-готвачите да направят избора си. На тях им бяха представени традиционни и иновативни решения за цялостно оборудване на кухня. Видяха се различни конфигурации за нискотемпературно готвене във вакуум със sous vide оборудване – термостат, вана и вакуум машина. Прави впечатление, че повечето от готвачите представили се на състезанията, за направата на своите презентационни ястия използваха sous vide.

Искам да изкажа благодарност на фирмите РОБУСТА, АЛМАБАР, ИНТРАМА, МУЛТИВАК, за отделеното време да беседваме за sous vide уредите и вакуум машините предлагани от тях.

Снимки от събитието:

СИХРЕ

СИХРЕ
СИХРЕ







СИХРЕ
СИХРЕ








СИХРЕСИХРЕ








СИХРЕ
СИХРЕ












++++++++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Международния ден на готвача с

шествие в гр. Велико Търново

 

На 21 октомври 2017 година във Велико Търново Българска асоциация на професионалните готвачи организира Национална среща шествие на готвачите от цяла България.

Сирене с трюфели, сладко от люти чушлета, терин от патешко месо и барбекю, бяха част от изкушенията, които можеха да се опитат по време на националната среща на готвачите във Велико Търново. В нея се включиха близо 150 готвачи и ученици от професионалните гимназии по обществено хранене. Националната среща бе организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) по повод Международния ден на готвача – 20 октомври, който всяка година се отбелязва от членовете на Световната асоциация на готварските общества (WACS). Тази година членовете на БАПГ посрещнаха празника в съботния ден с водосвет за здраве пред Катедралния храм „Рождество Богородично“ и с шествие по главната улица, водено от военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски“. Шествието завърши с поднасяне на цветя на паметник „Майка България“, а председателят на асоциацията Андрей Стоилов благодари на колегите си, че поддържат реномето на професията.

Снимки от събитието:

ден на готвача 2017
ден на готвача 2017
ден на готвача 2017

ден на готвача 2017

 

ден на готвача 2017

 

ден на готвача 2017

 

ден на готвача 2017

 

ден на готвача 2017

 

 

++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++

БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА

      – ТРОЯН-ОРЕШАК-2017 г.

фестивал на сливата

В провелия се традиционен Фестивал на сливата -Троян-Орешак-2017, сайта www.SousVide.bg беше представен от неговия собственик, който беше поканен да участва като член на журито, за определяне на най-доброто мезе за сливова ракия. Събитието се проведе в двора на Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак.

 

Бяха представени разнообразни ястия, приготвени с различни методи на готвене. За наша голяма радост, ястието което събра най-много точки и стана победител е „Свинско контрафиле в су вид“ предоставено от ресторанта на бутиковия хотел „Casa art“- Орешак.
Сочно и меко, довършено за кратко на силна температура за да придобие характерен вкус, това свинско се отличаваше от традиционно приготвените ястия. Дори и няколко часа след като бе направено месото не беше загубило тази сочност и мекота, която впечатли всички, които успяха да го опитат след завършване на конкурсната програма.

фестивал на сливата

 

фестивал на сливвта
Журито

 

 

 

+++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++++

Втори кулинарен фестивал Велинград 2017 г.

За втора поредна година във Велинград се проведе Кулинарен фестивал. Събитието имаше не само развлекателна, но и образователна цел – за да подпомогне развитието на ресторантьорския бизнес и да повиши качеството на храната предлагана в хотелите и ресторантите на курорта.

На 10 юни на площада в центъра на града се събраха едни от най- добрите шеф-готвачи от Велинград и от страната, за да представят най-новите тенденции в професионалната кухня и да презентират на гостите и жителите на града интересни и вкусни ястия.

И за втора поредна година водещ на събитието беше Сандра Алексиева – създател и автор на най-популярния български кулинарен сайт „1001 рецепти“.

Сайта www.SousVide.bg, представляван от неговия собственик, беше поканен да запознае широката аудитория с метода и предимствата на нискотемпературното готвене. Бяха направени и три презентации на ястия сготвени в Су вид:

1. Сьомга су вид гарнирана с черен ориз и сос холандез от сифон.

2. Филе от лаврак су вид и после опушено с чипс Джак Даниелс.

3. Круши с шафран.

SousVide.bg  благодари за поканата на шеф Кирил Спасов – председател на Chef’s CLUB Velingrad.

Снимки от събитието и презентациите:

/следва/