ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 74°С/165.2°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 час.
Това ястие беше приготвено по традиционен метод от един турски готвач, но с риба. От опит знам, че нашите клиенти предпочитат пиле пред риба и затова трансформирах рецептата като замених рибата с пържола от пилешко бутче . Естествено приготвена на Sous Vide. 🙂 Вкусово запечената заквасена сметана стоеше добре в комбинация с пилешкото месо, така че съм доволен от рецептта.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
(за 3 порции)
3 бр. пържоли от пилешки бут
400 гр. микс зеленчуци (морков, броколи, карфиол, зелен боб, грах)
1 бр. тиквичка
1 бр. червена чушка
200 гр. заквасена сметана
2х20 гр. зехтин
70 гр. олио
Подправки SoGood, сол.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Измийте добре със студена вода пържолите и подсушете с хартиени кърпи.
- Ако има останали хрущяли или мазнини ги отстранете.
- Овкусете пържолите с подправките, солта и едната част от зехтина. Вакуумирайте.
- Гответе на 74°С за 2 часа.
- Нарежете чушката и тиквичката и сотирайте заедно с другите зеленчуци. Разпределете в три шоли.
- След като таймерът на су вида изключи, извадете пилешките пържоли от пликовете и ги сложете върху зеленчуците. Може да полеете зеленчуците с по 2 с.л. от течността, която се е отделила след сувидирането на пилешкото.
- Вурху пържолата с лъжица разпределете заквасената сметана. Полейте с другата част от зехтина.
- Печете за 10 мин. на 200°С.
СЪВЕТ
Изберете по-големи пържоли, ако харесвате пилешка кожа вземете такива пържоли с кожа. Като подправка ползвам микса „Петле“ от SoGood на Деси Славчева. Препоръчвам нейните миксове защото нямат сол за разлика от други известни марки. Разбира се това ястие може да го направите и в тавичка, аз разполагах с шоли и го направих в тях. Не размазвайте сметаната върху пържолата, нека остане на топки.