ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 82.2°С /180°F/
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 4 часа.
По традиционните начини октопода е труден за приготвяне. Удрят го в плота на масата, слагат му коркови тапи при варенето и пак има вероятност да остане твърд или жилав. С ниско температурното готвене може да го направите всеки път да бъде с една и съща мека текстура.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 цял октопод или само пипалата
½ ч.л. морска сол
за марината:
1 пликче риган – 10 гр.
150 мл. зехтин
сока на1 лимон и кората му /настъргана/
прясно смлян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте су вида на 82.2°С /180°F/.
2. Ако октопода е цял внимателно изрежете окото и устата, отделете пипалата. Измийте внимателно пипалата и вендузите, защото може да има полепнал пясък или части от мидени черупки.
3. Поставете пипалата в плик за вакуумиране или zip такъв, и след като прибавите по една щипка морска сол запечатайте.
4. Гответе 4 часа на 82.2°С /180°F/.
5. Извадете пипалата от плика, намажете ги с малко от зехтина и ги гриловайте на силно загрята скара или грил тиган. След като се запекат и придобият характерния карамелен цвят поставете в дълбок съд и както са топли ги полейте с прясно изцедения лимонов сок, поръсете с черния пипер, настърганата лимонова кора и цялото пакетче риган. Добавете зехтина и разбъркайте, за да може подправките да се разпределят равномерно. Може да се сервирате веднага или приберете в хладилник да се охладят.
СЪВЕТ
Ако октоподът е бил само охладен, след като го почистите и отделите пипалата, поставете го във фризер на -18°С за 1-2 часа, а ако този, който ползвате е бил замразен – прескочете тази процедура.
Искате Вашият октопод да бъде лилав или червен, като на снимките, няма проблем, в съд който се затваря добре, накиснете предварително почистеният и измит октопод, заедно с нарязано лилаво зеле или червено цвекло и приберете за 24 часа в хладилник. После измийте и продължете от позиция №3. За предпочитане е веднага да го нарежете и сервирате, а не да го гриловате, защото от грила ще придобие карамелен цвят.
Внимание! Водата затоплена до 82°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!
Това е моята видео презентация на октопода:
+++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++
А след като е сготвен ,може ли да се съхранява във фризер?
Много добре се получава, до сега го правих за 24 часа но е излишно.
…правил съм октопода само на този температурно-времеви модел и винаги се е получавал с еднаква консистенция.