oktopus

ОКТОПОД

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 82.2°С /180°F/

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 4 часа.

По традиционните начини октопода е труден за приготвяне. Удрят го в плота на масата, слагат му коркови тапи при варенето и пак има вероятност да остане твърд или жилав. С ниско температурното готвене може да го направите всеки път да бъде с една и съща мека текстура.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 цял октопод или само пипалата

½ ч.л. морска сол

за марината:

1 пликче риган – 10 гр.

150 мл. зехтин

сока на1 лимон и кората му /настъргана/

прясно смлян черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте су вида на 82.2°С /180°F/.

2. Ако октопода е цял внимателно изрежете окото и устата, отделете пипалата. Измийте внимателно пипалата и вендузите, защото може да има полепнал пясък или части от мидени черупки.

3. Поставете пипалата в плик за вакуумиране или zip такъв, и след като прибавите по една щипка морска сол запечатайте.

4. Гответе 4 часа на 82.2°С /180°F/.

5. Извадете пипалата от плика, намажете ги с малко от зехтина и ги гриловайте на силно загрята скара или грил тиган. След като се запекат и придобият характерния карамелен цвят поставете в дълбок съд и както са топли ги полейте с прясно изцедения лимонов сок, поръсете с черния пипер, настърганата лимонова кора и цялото пакетче риган. Добавете зехтина и разбъркайте, за да може подправките да се разпределят равномерно. Може да се сервирате веднага или приберете в хладилник да се охладят.

СЪВЕТ

Ако октоподът е бил само охладен, след като го почистите и отделите пипалата, поставете го във фризер на -18°С за 1-2 часа, а ако този, който ползвате е бил замразен – прескочете тази процедура.

Искате Вашият октопод да бъде лилав или червен, като на снимките, няма проблем, в съд който се затваря добре, накиснете предварително почистеният и измит октопод, заедно с нарязано лилаво зеле или червено цвекло и приберете за 24 часа в хладилник. После измийте и продължете от позиция №3. За предпочитане е веднага да го нарежете и сервирате, а не да го гриловате, защото от грила ще придобие карамелен цвят.

Внимание! Водата затоплена до 82°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

 

Това е моята видео презентация на октопода:

 

октопод
Измийте добре вендузите на октопода, може да има полепнал пясък.

 

октопод
Вакуумирайте пипалата, най-добре в отделни торбички.

 

октопод
Температурно-времеви модел за перфектен октопод.              Повтарям: Перфектен!!!

 

октопод
…след 4 часа във водната баня на су вида.

 

октопод
…гриловане за цвят и аромат.

 

 

октопод
След грила го поставете в марината.

 

oktopus
октопод

 

октопод
октопод

 

+++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++

3 thoughts on “ОКТОПОД”

Вашият коментар