ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65.5°С /150°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.
/един експеримент на Джони Габалдон/
Наричат го „студено кафе“, защото е приготвено в су вид на ниска температура.
Кафето варено на ниска температура е перфектна алтернатива на капковото тип шварц кафе. Резултата обаче е по-добър – силно ароматна чаша със „студено кафе“, но без горчивите и високо киселинни компоненти, които се отделят благодарение на високата температура и дразнят стомасите сутрин на гладно. Освен това „студеното кафе“след като се охлади може да стои в хладилника до 10 дни без да загуби аромата и свойствата си.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/количество за 1 буркан препоръчано Джони Габалдон/
½ к.ч. едро смляно кафе
4 к.ч. вода
/количество за 1 буркан препоръчано от мен/
1 к.ч. едро смляно кафе
4 к.ч. вода
стъклен буркан с винт
филтърна хартия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 65.5°С /150°F/.
2. В стъклени буркани с винт изсипете ½ к.ч. едро смляно кафе и залейте с 4 к.ч. вода. Затворете буркана с винтовата капачка,но не стягайте силно.
3. Сложете го във водната баня на су вида за 02:00 часа на 65.5°С /150°F/.
4. След като таймерът изключи прецедете кафето през филтърна хартия. Консумирайте веднага, ако не налейте в нов буркан, охладете и съхранявайте в хладилник.
СЪВЕТ
Вземете чист буркан с чиста капачка, които нямат дъх на последното си съдържание от кисели краставички или някакъв гювеч, защото кафето Ви ще бъде с дъх на краставички и гювеч. Не затягайте силно винтовата капачка, а толкова, че да не влиза вода навътре, но пък балончетата от разширеният въздух да могат да излизат навън. Може да увеличавате и намалявате дозата на мляното кафе, но оставете градусите същите. От опит е доказано, че това е най-добрата температура при която не се отделят киселинни компоненти и кафето остава с превъзходни качества и аромат. Ако увеличите дозата на кафето или сложите по-ситно смляно, ще получите по-силен концентрат, който по Ваше усмотрение може да разреждате, да прибавяте в чашата с мляко или с топка сладолед да си направите айскафе. За мен тази дозировка се оказа малко слаба, затова ще си позволя да редактирам рецептата и да я нагодя към българският вкус за кафе. Съветвам Ви направо да започнете със съотношение 1:4 – (1 к.ч. смляно кафе: към 4 к.ч. вода), защото тази комбинация повече ще Ви хареса.
++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++