студено кафе

СТУДЕНО КАФЕ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65.5°С /150°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.

/един експеримент на Джони Габалдон/

Наричат го „студено кафе“, защото е приготвено в су вид на ниска температура.

Кафето варено на ниска температура е перфектна алтернатива на капковото тип шварц кафе. Резултата обаче е по-добър – силно ароматна чаша със „студено кафе“, но без горчивите и високо киселинни компоненти, които се отделят благодарение на високата температура и дразнят стомасите сутрин на гладно. Освен това „студеното кафе“след като се охлади може да стои в хладилника до 10 дни без да загуби аромата и свойствата си.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/количество за 1 буркан препоръчано Джони Габалдон/

½ к.ч. едро смляно кафе

4 к.ч. вода

/количество за 1 буркан препоръчано от мен/

1 к.ч. едро смляно кафе

4 к.ч. вода

стъклен буркан с винт

филтърна хартия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 65.5°С /150°F/.

2. В стъклени буркани с винт изсипете ½ к.ч. едро смляно кафе и залейте с 4 к.ч. вода. Затворете буркана с винтовата капачка,но не стягайте силно.

3. Сложете го във водната баня на су вида за 02:00 часа на 65.5°С /150°F/.

4. След като таймерът изключи прецедете кафето през филтърна хартия. Консумирайте веднага, ако не налейте в нов буркан, охладете и съхранявайте в хладилник.

СЪВЕТ

Вземете чист буркан с чиста капачка, които нямат дъх на последното си съдържание от кисели краставички или някакъв гювеч, защото кафето Ви ще бъде с дъх на краставички и гювеч. Не затягайте силно винтовата капачка, а толкова, че да не влиза вода навътре, но пък балончетата от разширеният въздух да могат да излизат навън. Може да увеличавате и намалявате дозата на мляното кафе, но оставете градусите същите. От опит е доказано, че това е най-добрата температура при която не се отделят киселинни компоненти и кафето остава с превъзходни качества и аромат. Ако увеличите дозата на кафето или сложите по-ситно смляно, ще получите по-силен концентрат, който по Ваше усмотрение може да разреждате, да прибавяте в чашата с мляко или с топка сладолед да си направите айскафе. За мен тази дозировка се оказа малко слаба, затова ще си позволя да редактирам рецептата и да я нагодя към българският вкус за кафе. Съветвам Ви направо да започнете със съотношение 1:4 – (1 к.ч. смляно кафе: към 4 к.ч. вода), защото тази комбинация повече ще Ви хареса.

студено кафе
студено кафе
студено кафе
студено кафе

 

студено кафе
Важно условие е бурканчето да бъде потопено изцяло във водата. Сложете тежест върху капачката за да натиска буркана.

 

студено кафе
..във водната баня на су вида.

 

студено кафе
..филтрираме готовата субстанция

 

студено кафе
..филтрираме

 

студено кафе
От сложеното количество получаваме 300 мл. ароматно кафе без кисели примеси.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++

Вашият коментар