трюфели

МАСЛО С ТРЮФЕЛИ В СУ ВИД

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 02:00 часа.

Ще Ви представя още една авторска рецепта, защото за масло с трюфели в су вид не можах да намеря публикувана друга такава. Крайният резултат е трюфелно масло с деликатен аромат на гора и лешници.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

/за 1 плик/

1-2 трюфела

250 гр. масло

½ к.л. едрокристална сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 80°С /176°F/.

2. Почистете трюфелите с четка под струя студена вода за да премахнете остатъците от пръст или полепнал прах. Подсучете ги добре с хартиена кърпа.

3. С ренде за трюфели ги нарежете на филийки.

4. В плик сложете маслото, прибавете нарязаните трюфели и солта. Вакуумирайте.

5. Гответе 02:00 часа на 80°С /176°F/.

6. След като таймерът изключи извадете плика от водната баня на су вида, отворете го и прецедете маслото за да го отделите от сготвените трюфели. Разпределете го в силиконови формички и охладете. След това замразете във фризер до пълно стягане на маслото. Слагайте по едно кубче трюфелно масло върху стека или когато приготвяте сос, или омлет.

СЪВЕТ

Рецептата за тази инфузия, която Ви представям е с летен трюфел от вида Тубер аестивум /tuber aestivum/, но може да се направи и с всякакъв друг вид трюфел, а всеки вид трюфел си има свой аромат. Използвайте само здрави трюфели. Ако не разполагате със специално ренде за трюфели, може да ги нарежете на ренде тип мандолина или просто да ги настържете на обикновено ренде. Внимавайте да не ги пресолите, защото и маслото, което продават в търговската мрежа също съдържа сол. Не разтопявайте маслото нека остане така на калъп, за да може лесно да вакуумирате плика. Моят съвет е да сложите вакуумираният плик в нов плик и да ваккумирате и него, т.е. да направите двоен вакуум за да си нямате ядове, ако случайно единият плик изпусне. Имате две възможности или да прецедите маслото и да го разлеете в силиконовите форми, или да ги напълните с масло и трюфели. Аз избрах първата като си направих чисто трюфелно масло, а от сготвените трюфели отделно си направих други формички. Имайте предвид, че трюфелите съдържат растителен протеин около 1.8 %, който след термичната обработка ще се е отделил в плика като бяла утайка. След като ги извадите от формичките, за по-лесно съхранение и употреба Ви препоръчвам да завиете всяко кубче трюфелно масло в стреч фолио и да го стегнете като бонбон.

Направените кубчета не ги размразявайте и замразявайте често, защото направеното масло е чувствително към температурните разлики и може да загуби част от аромата си. Изваждайте само колкото Ви трябва.

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

трюфели
летен трюфел от вида Тубер аестивум /tuber aestivum/
трюфели
Необходими продукти
трюфели
Препоръчвам двойно вакуумиране на маслото и трюфелите.
трюфели
Температурно-времевия модел.
трюфели
След 2 часа във водната баня на су вида.
трюфели
Наливаме чистото трюфелно масло във формички.
трюфели
Сготвените трюфели ги пакетирам отделно за да ги ползвам когато правя сосове.
трюфели
Завийте трюфелното масло във фолио на бонбони.

++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++++

Вашият коментар