ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 65°С /149°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 24:00 часа.
В кулинарното интернет пространство има различни рецепти с пилешки воденички. Днес ще го допълня с още една, като воденичките няма да са традиционно варени, а приготвени на су вид. Плюсовете тук са, че воденичките стават много меки, а и фирата е много по-малка в сравнение с традиционното готвене.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
/за 1 салата/
200 гр. пилешки воденички
½ к.л. сол
½ к.л. прясно смлян черен пипер
1 с.л. зехтин
–
100 гр. краставица
30 гр. морков
½ к.л. сол
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. оцет
1 с.л. олио
1 с.л. люто червено олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид уред на 65°С /149°F/.
2.Почистете воденичките от мазната тъкан около тях и от останали твърди ципи по вътрешната страна. Измийте ги със студена вода и после ги подсушете добре с хартиени кърпи.
3. Прехвърлете воденичките в купа, прибавете зехтина, черния пипер и първата ½ к.л. сол. Разбъркайте добре.
4. Сложете овкусените воденички в плик и вакуумирайте.
5. Гответе за 24:00 часа на 65°С /149°F/.
6. След като таймерът на су вида изключи, извадете плика с воденичките и ги охладете в ледена баня.
7. Докато се чакате да се охладят си подгответе останалите продукти за салатата. Нарежете моркова на тънки жулиени. Разполвете краставицата и изрежете средата със семките. Останалата твърда част нарежете на тънки резени /виж снимката по-долу/.
8. След като са се охладили воденичките, извадете ги от плика и ги подсушете добре с хартиени кърпи. Нарежете ги и тях на резени, дебели колкото резените краставица.
9. Остава да сглобите салатата. В дълбока купа сложете воденичките, краставицата, моркова, солта, соевия сос, оцета, олиото и лютивото олио. Разбъркайте добре за да се смесят всички продукти и да се овкусят. Сервирайте.
СЪВЕТ
Ако имате възможност да избирате, вземете охладени воденички и по възможност да са по-цели. Воденичките са изградени от мускулна и съединителна тъкан, затова препоръчвам да не се готвят под 24 часа. При тях няма да имаме вторична топлинна обработка и може да хрускат. След като се охладят и преди да ги нарежете Ви препоръчвам да ги измиете със студена вода, за да премахнете желиралата се течност останала след готвенето. Напълнете с вода ваната до максимума указан на Вашият су вид уред и я покрийте с капак или стреч фолио, за да намалите изпаряването. След като разполвите краставицата, за по-лесно вземете една лъжица и изстържете средата и семките.
+++++++++++++++++++++++++++++++++0+++++++++++++++++++++++++++++++