агнешки пържоли

АГНЕШКИ ПЪРЖОЛИ ОТ БУТ

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ - 56⁰C /132.8F/ за medium rare, 
                     или 62⁰C/143.6F/ за medium.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 8 часа за medium rare,
               или 6 часа за medium.

Най-нежното и вкусно агнешко месо, като например филето, не може да се намери винаги на нашият пазар, а и е много скъпо. Затова има по-евтина алтернатива, купувате пържоли от агнешки бут и ги приготвяте су вид. Този иновативен метод на готвене запазва аромата и соковете в месото, създавайки нежен и сочен резултат. За подобряване на вкуса, мариновайте агнешкото преди готвене в су вида.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 агнешки пържоли от бут, всяка с тегло 200 грама
150 ml зехтин
1 стрък розмарин
1 стрък мащерка
1 дафинов лист
4 скилидки чесън, намачкани
сол                                                                                                                                                                     мазнина за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Измийте със студена вода и подсушете добре месото. Направете марината като в 100 ml от зехтина добавяте розмарин, мащерка, дафинов лист, чесън и сол на вкус. Маринатата се разбърква и с нея се натриват /масажират/ пържолите. Оставят се да престоят между 1 и 4 часа в хладилник, за да се мариноват.
2. Докато агнешкото се маринова, подгрейте водната баня на су вида до необходимата температура:  56⁰C /132.8F/за medium rare,   или 62⁰C/143.6F/ за medium.
3. Прехвърлете агнешките пържоли в плик, добавете останалите 50 мл зехтин и вакуумирайте.
4. Поставете торбичката на водна баня.   За medium rare, да се готви 8 часа при 56⁰C /132.8F/.        За medium да се готви в продължение на 6 часа при 62⁰C/143.6F/.
5. Вземете пържолите от вакуумната торба и ги попийте с кухненска хартия, за да отстраните излишната влага.
6. Загрейте тиган с малко мазнина за пържене, или барбекю на висока температура, след това добавете агнешките пържоли и запечете, докато се карамелизират и леко обгорят. Сервирайте веднага.

агнешки пържоли
Вакуумирани агнешки пържоли.

СЪВЕТ

Можете да промените основната маринатата, използвана в тази рецепта, като я направите подходяща за вашия личен вкус с традиционни подправки за агнешко. Но опитайте и нещо различно, като добавите екзотични подправки като кимион, канела за да придадете на агнешкото месо различен, марокански вкус. Индийски вдъхновения може да получи марината ако към нея добавите кориандър, куркума и кардамон.

Рецептата е с любезното съдействие на:greatbritishchefs.com.

 

==================================================================

Вашият коментар