пилешко роле

ПИЛЕШКО РОЛЕ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 63⁰С /145.4⁰F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 3 часа.

Обикновено като се каже роле се има предвид, че това е разчукано месо, в което е поставена някаква плънка и всичкото това завито на руло със забита в него клечка за зъби. Тук, ще Ви представя едно по-различно роле от две цели парчета пилешки гърди слепени със специално лепило за месо. Да правилно прочетохте, лепило за месо. На професионалистите веднага ще им

aktiva RM
Лепило за месо.

стане ясно, че става въпрос за Aktiva RM. За любителите само да поясня, че Трансглутаминаза (TG), известна още като лепило за месо, е естествен ензим, който има способността да слепва в едно храни, съдържащи протеини. Когато суровите меса са обработени с TG, те обикновено имат еластичността и външния вид на цели не срязани мускули. Трансглутаминазата е безопасна. Тя няма да Ви навреди и да залепи ръцете Ви, когато работите с нея и TG се деактивира от повечето техники за готвене.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 бр.пилешки гърди

Aktiva RM

сол

хранително PVC стреч фолио

мазнина за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашия су вид на 63⁰С /145.4⁰F/

2. Измийте със студена вода и подсушете добре месото. Оформете парчетата пилешки гърди, като махнете бонфилето, изрежете остатъците от хрущялната кост, тънките части и слузестите ципи. Посолете месото.

3. Разстелете лист хранително PVC стреч фолио и сложете едното парче от гърдите с външната страна надолу. Наръсете вътрешната част с Aktiva RM и сложете второто парче от гърдите върху първото, като съберете вътрешна част към вътрешна част и дебела страна на едното парче към тънката страна на другото парче, за да се получи сравнително еднаква дебелина в двата края на общото парче месо.

4. Започнете бавно да завивате с фолиото на руло, като гледате да изтласкате въздуха навън. Хванете в двата края свободното фолио и започнете да го завивате /както се завива бонбон/. Когато пакетчето се стегне достатъчно, го завържете от двете страни с канап.

5. Гответе в су вид 3 часа на 63⁰С /145.4⁰F/, защото рулото ще бъде с дебелина около 55 мм. За по голяма прецизност сравнете с таблицата на Дъглас Болдуин: ТУК

6. След като ролето се сготви, го подсушете с хартиена кърпа. Загрейте силно мазнината в тигана и запечете ролето от всички страни до получаването на карамелен цвят.

7. Нарежете и сервирайте с любимия сос.

СЪВЕТ

За да изкарате въздуха, който е останал след като сте направили една завивка с фолиото, го надупчете с клечка за зъби или друг остър предмет. След като изкарате въздуха продължете да завивате на руло с останалото фолио.

След като завиете ролето като бонбон, го сложете в хладилник за 2 часа за да може да се активира TG.

Поради това, че е много трудно намирането на Aktiva RM в Бг. бих Ви препоръчал да намажете двете части на пилешките гърди от вътрешната страна с белтъка на едно яйце. То ще създаде слепеност на месото под въздействието на температурата. При този вариант ролето може да го сложите директно в су вида, без да го прибирате за 2 часа в хладилник.

Запечете бързо ролето на висока температура, защото в противен случай от пърженето то ще почне да се надува и може да се отвори там, където е слепено.

пилешко роле
3…Поръсване с Aktiva RM

 

пилешко роле
3… залепване на вътрешна към вътрешна страна

 

пилешко роле
4…Оформяне на ролето и завиване като бонбон.

 

пилешко роле
4…Завързване краищата с канап.

 

пилешко роле
5…Ролето вече е в су вида.

 

пилешко роле
6…Карамелен загар

2 thoughts on “ПИЛЕШКО РОЛЕ”

  1. Pingback: СВИНСКО КОНТРАФИЛЕ – SousVide.bg

  2. Pingback: ТЕРИН ОТ ГЪШИ ДРОБ – SousVide.bg

Вашият коментар