пъстърва

ПЪСТЪРВА

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 45°С /113°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00.45 часа.

Една от предпочитаните риби за нашата трапеза е пъстървата, поради факта, че е качествена риба, която се развъжда у нас, и заради средният си ценови клас. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини. Това е в резултат на непрекъснатото ѝ движение. Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно. Затова пъстървата приготвена по традиционен начин става суха и трошлива. Със този метод на ниска температура и запечатване във вакуум се избягва директният контакт с традиционното интензивното нагряване, което довежда до изсъхване. В су вид рибата става различна, тя е нежна и сочна.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 пъстърва или две филета

щипка морска сол

2 с.л. зехтин

кубче масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте су вида на 45°С /113°F/.

2. Измийте рибата със студена вода и подсушете добре. Разрежете пъстървата по дължина за да извадите двете филета. Премахнете костите. Ако я предпочитате без кожа, премахнете и нея.

3. Посолете филетата и внимателно ги разстелете в плика, така че да не се застъпват. Полейте ги с 1 с.л. от зехтина и запечатайте плика.

4. Поставете във водната баня на су вида и гответе 00.45 ч. (45 минути) на 45°С /113°F/.

5. Внимателно извадете рибата и подсушете с кухненска хартия.

6. Загрейте силно в тиган с не залепващо покритие 1 с.л. зехтин и добавете кубчето масло и рибните филета с кожата надолу. Запечете до златисто и сервирайте веднага.

СЪВЕТ

Това е основна рецепта и тя може да има много вариации в зависимост от Вашите предпочитания. Добавете билки като мащерка или босилек, или цитрусови плодове за свежест преди запечатване на плика. Друг начин да промените вкуса е като мариновате рибата предварително с мисо паста за азиатски вкус. Сосовете и гарнитурите са според Вашите предпочитания. Експериментирайте!

дъгова пъстърва
Дъгова пъстърва.

 

пъстърва
Пъстърва су вид с цитрусов аромат.

 

====================================================================

Вашият коментар