ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 45°С /113°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00.45 часа.
Една от предпочитаните риби за нашата трапеза е пъстървата, поради факта, че е качествена риба, която се развъжда у нас, и заради средният си ценови клас. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини. Това е в резултат на непрекъснатото ѝ движение. Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно. Затова пъстървата приготвена по традиционен начин става суха и трошлива. Със този метод на ниска температура и запечатване във вакуум се избягва директният контакт с традиционното интензивното нагряване, което довежда до изсъхване. В су вид рибата става различна, тя е нежна и сочна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 пъстърва или две филета
щипка морска сол
2 с.л. зехтин
кубче масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте су вида на 45°С /113°F/.
2. Измийте рибата със студена вода и подсушете добре. Разрежете пъстървата по дължина за да извадите двете филета. Премахнете костите. Ако я предпочитате без кожа, премахнете и нея.
3. Посолете филетата и внимателно ги разстелете в плика, така че да не се застъпват. Полейте ги с 1 с.л. от зехтина и запечатайте плика.
4. Поставете във водната баня на су вида и гответе 00.45 ч. (45 минути) на 45°С /113°F/.
5. Внимателно извадете рибата и подсушете с кухненска хартия.
6. Загрейте силно в тиган с не залепващо покритие 1 с.л. зехтин и добавете кубчето масло и рибните филета с кожата надолу. Запечете до златисто и сервирайте веднага.
СЪВЕТ
Това е основна рецепта и тя може да има много вариации в зависимост от Вашите предпочитания. Добавете билки като мащерка или босилек, или цитрусови плодове за свежест преди запечатване на плика. Друг начин да промените вкуса е като мариновате рибата предварително с мисо паста за азиатски вкус. Сосовете и гарнитурите са според Вашите предпочитания. Експериментирайте!
====================================================================