банани

СЛАДКИ БАНАНИ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:30 ч.

Бананите са от плодовете, които ги има целогодишно на нашия пазар. Традиционно вече ги хапваме и като сутрешна, и като следобедна закуска. Предлагам Ви една рецепта, която връща бананите като десерт, и то не какъв да е, а много лесен, сладък и ароматен десерт приготвен в су вид. Променил съм някой детайли от оригиналната рецепта, но Ви уверявам, че това е в полза на крайния резултат.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за 4 порции:

4 големи банана,

4 с.л. нерафинирана кафява захар,

2 канелени пръчици,

6 бр. карамфилчета,

3 бр. семенни шушулки кардамон,

малка бучка масло,

сметана или ванилов сладолед за сглобяване и сервиране на десерта

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашия су вид на 80°С /176°F/.

2. В плик сложете бананите, кафявата захар, канелата, шушулката кардамон, карамфилчетата и вакуумирайте, като внимавате парчетата банан да не се смачкат.

3. Потопете плика във водната баня на су вида и гответе за 00:30ч. (30 минути) на 80°С /176°F/, докато бананите омекнат и захарта се разтопи.

4. Извадете плика от су вида и оставете леко да се охлади.

5. Отворете и извадете канелата, кардамона и карамфилчетата.

6. Сервирайте докато са топли, гарнирани със сметана или ванилов сладолед.

СЪВЕТ

Избирайте банани, които са леко зелени и нямат точки по кората.  Такива, ще останат цели и след термичната обработка, за разлика от узрелите банани, които има вероятност да станат на детско пюре. Разрежете банана на по-дебели парчета, например един банан на четири парчета, а не на шест. Препоръчвам Ви да не препълвате пликовете, а да слагате по два банана в плик. Така раззпределете подправките в пликовете. Предвидил съм да се слага по 1 с.л. нерафинирана кафява захар на всеки банан. Ако вакуум машината има степени изберете по-лека степен на вакуумиране, ако не, натиснете копчето да спрете вакуумирането и веднага натиснете другото само за запечатване. Или сложете в ZIP пликове, като използвате метода на Архимед за изтласкване на водата. Сока, който се е отделил при готвенето, използвате като топинг. С кухненска горелка може леко да обгорите краищата на бананите, за да им придадете по-изискан вид, и накрая… настържете малко шоколад за удоволствие.

Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

По материали на sousvidesupreme.com.

банани
Избирайте по-зелени банани и без точки.

 

банани във вакуум
Банани във вакуум.

 

банани във вакуум
Банани във вакуум.

 

сладки банани
Сладки банани сервирани със сладолед.

 

Сладки банани сервирани със сладолед.
Сладки банани сервирани със сладолед.

 

Сладки банани сервирани със сладолед.
Сладки банани сервирани със сладолед.

 

Сладки банани сервирани със сладолед.
Сладки банани могат да се сервират със сладолед и в купичка.

===================================================================

Вашият коментар