ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 80°С /176°F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:30 ч.
Бананите са от плодовете, които ги има целогодишно на нашия пазар. Традиционно вече ги хапваме и като сутрешна, и като следобедна закуска. Предлагам Ви една рецепта, която връща бананите като десерт, и то не какъв да е, а много лесен, сладък и ароматен десерт приготвен в су вид. Променил съм някой детайли от оригиналната рецепта, но Ви уверявам, че това е в полза на крайния резултат.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
за 4 порции:
4 големи банана,
4 с.л. нерафинирана кафява захар,
2 канелени пръчици,
6 бр. карамфилчета,
3 бр. семенни шушулки кардамон,
малка бучка масло,
сметана или ванилов сладолед за сглобяване и сервиране на десерта
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашия су вид на 80°С /176°F/.
2. В плик сложете бананите, кафявата захар, канелата, шушулката кардамон, карамфилчетата и вакуумирайте, като внимавате парчетата банан да не се смачкат.
3. Потопете плика във водната баня на су вида и гответе за 00:30ч. (30 минути) на 80°С /176°F/, докато бананите омекнат и захарта се разтопи.
4. Извадете плика от су вида и оставете леко да се охлади.
5. Отворете и извадете канелата, кардамона и карамфилчетата.
6. Сервирайте докато са топли, гарнирани със сметана или ванилов сладолед.
СЪВЕТ
Избирайте банани, които са леко зелени и нямат точки по кората. Такива, ще останат цели и след термичната обработка, за разлика от узрелите банани, които има вероятност да станат на детско пюре. Разрежете банана на по-дебели парчета, например един банан на четири парчета, а не на шест. Препоръчвам Ви да не препълвате пликовете, а да слагате по два банана в плик. Така раззпределете подправките в пликовете. Предвидил съм да се слага по 1 с.л. нерафинирана кафява захар на всеки банан. Ако вакуум машината има степени изберете по-лека степен на вакуумиране, ако не, натиснете копчето да спрете вакуумирането и веднага натиснете другото само за запечатване. Или сложете в ZIP пликове, като използвате метода на Архимед за изтласкване на водата. Сока, който се е отделил при готвенето, използвате като топинг. С кухненска горелка може леко да обгорите краищата на бананите, за да им придадете по-изискан вид, и накрая… настържете малко шоколад за удоволствие.
Внимание! Водата затоплена до 80°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!
По материали на sousvidesupreme.com.
===================================================================