сен жак

МИДИ СЕН ЖАК

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 52 °C /125 °F /.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:20 ч.

Мидите Сен Жак станаха неразделна част от изисканите и гурме вечерите. През Средновековието поклонниците на Сен-Жак де Компостел събирали по плажа черупки от мидите и ги окачвали на дрехите си като знак, че са посетили святото място. По-късно изключителният им вкус ги превръща в един от стълбовете на френската кулинария. Традиционно се консумират задушени, на салата, на скара, на тиган, със сосове, и с разнообразни комбинации от продукти. За разлика от традиционните методи, сготвени в су вид, мидите ще придобият копринено нежна текстура и след карамелизацията в тиган няма да бъдат твърди и сухи.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 Миди Сен Жак

сол, прясно смлян черен пипер

2 с.л. зехтин

30 гр. масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 52 °C /125 °F /.

2. Измийте мидите със студена вода и подсушете добре . Овкусете мидите с малко сол и прясно смлян черен пипер.

3. Поставете ги в плик за и добавете 2 с.л. зехтин. Вакуумирайте.

4. Гответе за 00:20 ч. /20 минути/, на 52 °C /125 °F /.

5. Извадете внимателно мидите от плика. Подсушете ги с хартиена кърпа.

6. Загрейте тиган с не залепващо покритие средно силно и добавете маслото. Когато се разтопи и започне да образува пяна сложете мидите и запечете по 30-40 секунди от двете страни до желаната карамелизация. Сервирайте.

СЪВЕТ

Ако ползвате замразени миди, след като ги размразите, внимателно ги попийте с кухненска хартия, като внимавате да не ги разкъсате. За предпочитане са големите с маркировка U10. В плика преди запечатване, по желание може да добавите ароматни билки /пр.мащерка/ и резенче лимон за цитрусова нотка. Ако Вашата вакуум машина има настройки или степени на вакуумиране, за деликатни продукти като миди, най-добрият процент вакуум е 80-90%, така ще се запази целостта на нежните мускулни влакна. За да не Ви прегори маслото добавете 1 ч.л.олио. Подходящи са както бели сосове на млечна, така и червени сосове на доматена основа /пр. Неаполитански/. Подхождат си с лимонов и с къри сос. Накрая сложете и малко хайвер за разкош.

сен жак
Вакуумирани миди Сен Жак.

 

Миди Сен Жак.
Миди Сен Жак.
Сен Жак в бял сос
Сен Жак в бял сос

 

Сен Жак с лимонов сос
Сен Жак с лимонов, цитрусов сос.

 

Сен Жак с къри сос.
Сен Жак с къри сос и черни миди.

 

Сен Жак в коктейлни чинийки.
Сен Жак в коктейлни чинийки.

 

Сен Жак
Сен Жак

 

Сен Жак с неаполитански сос.
Сен Жак с неаполитански сос.

====================================================================

Вашият коментар