ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 52 °C /125 °F /.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 00:20 ч.
Мидите Сен Жак станаха неразделна част от изисканите и гурме вечерите. През Средновековието поклонниците на Сен-Жак де Компостел събирали по плажа черупки от мидите и ги окачвали на дрехите си като знак, че са посетили святото място. По-късно изключителният им вкус ги превръща в един от стълбовете на френската кулинария. Традиционно се консумират задушени, на салата, на скара, на тиган, със сосове, и с разнообразни комбинации от продукти. За разлика от традиционните методи, сготвени в су вид, мидите ще придобият копринено нежна текстура и след карамелизацията в тиган няма да бъдат твърди и сухи.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
4 Миди Сен Жак
сол, прясно смлян черен пипер
2 с.л. зехтин
30 гр. масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 52 °C /125 °F /.
2. Измийте мидите със студена вода и подсушете добре . Овкусете мидите с малко сол и прясно смлян черен пипер.
3. Поставете ги в плик за и добавете 2 с.л. зехтин. Вакуумирайте.
4. Гответе за 00:20 ч. /20 минути/, на 52 °C /125 °F /.
5. Извадете внимателно мидите от плика. Подсушете ги с хартиена кърпа.
6. Загрейте тиган с не залепващо покритие средно силно и добавете маслото. Когато се разтопи и започне да образува пяна сложете мидите и запечете по 30-40 секунди от двете страни до желаната карамелизация. Сервирайте.
СЪВЕТ
Ако ползвате замразени миди, след като ги размразите, внимателно ги попийте с кухненска хартия, като внимавате да не ги разкъсате. За предпочитане са големите с маркировка U10. В плика преди запечатване, по желание може да добавите ароматни билки /пр.мащерка/ и резенче лимон за цитрусова нотка. Ако Вашата вакуум машина има настройки или степени на вакуумиране, за деликатни продукти като миди, най-добрият процент вакуум е 80-90%, така ще се запази целостта на нежните мускулни влакна. За да не Ви прегори маслото добавете 1 ч.л.олио. Подходящи са както бели сосове на млечна, така и червени сосове на доматена основа /пр. Неаполитански/. Подхождат си с лимонов и с къри сос. Накрая сложете и малко хайвер за разкош.








====================================================================