СТЕК ОТ БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 55°С /131°F/

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.

Когато си купих еленските стекове от Метро, прочетох следното в тяхната брошура: „Еленското месо е меко и крехко и с дълбок вкус, леко доближаващ този на телешкото. То съдържа голямо количество антиоксиданти, витамин В6, витамин В12, протеин, желязо, ниацин и рибофлавин и има много ниско съдържание на мазнини, калории и холестерол. Всичко това превръща еленското месо в  подходяща здравословна алтернатива на говеждото месо.

Еленското месо трябва да се сервира леко сурово, защото в противен случай може да стане твърде сухо…..” Да, ама Не! …Да, ако го готвите по традиционните методи и Не, ако го готвите първо в Су вид.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Еленски стек /от Метро/

Сол

Прясно смлян черен пипер

2 клончета розмарин

2 Кубчета масло

2 с.л. олио

1 скилидка чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 55°С /131°F/.

2. Подсушете с кухненска хартия стека, овкусете със сол и черен пипер.

3. Сложете го в плик заедно с клонче розмарин и малко кубче масло върху стека. Вакуумирайте.

4. Гответе 01:30 часа на 55°С /131°F/.

5. Извадете стека от плика и попийте добре с кухненска хартия.

6. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете кубчето масло в 2 с.л. олио, добавете другото клонче розмарин и скилидката чесън. Запечете стека по 30-40 сек.от всяка страна до предпочитания карамелен загар. Сервирайте с любимата си гарнитура.

СЪВЕТ

Еленските стекове /тези от Метро/ са допълнително обработени с животински протеин, затова ги измийте и подсушете добре с кухненска хартия. Стека може да се сервира веднага без да се чака да си почива, защото при готвенето в су вид соковете са останали вътре в месото и няма опасност да изтекат когато се разреже. За тъмното еленско месо са подходящи и ароматни тъмни винени сосове например портвайн жу.

еленски стекове от метро
еленски стекове от метро
еленски стекове от метро
еленски стекове

еленски стекове от метро
Еленски стек с черен императорски ориз, свежа салата, мариновани лукчета в малинов сок и сос портвайн жу.
Стек от благороден елен с кубче кафено масло.
Стек от благороден елен с кубче кафено масло.

++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++

Вашият коментар