ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 55°С /131°F/
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:30 часа.
Когато си купих еленските стекове от Метро, прочетох следното в тяхната брошура: „Еленското месо е меко и крехко и с дълбок вкус, леко доближаващ този на телешкото. То съдържа голямо количество антиоксиданти, витамин В6, витамин В12, протеин, желязо, ниацин и рибофлавин и има много ниско съдържание на мазнини, калории и холестерол. Всичко това превръща еленското месо в подходяща здравословна алтернатива на говеждото месо.
Еленското месо трябва да се сервира леко сурово, защото в противен случай може да стане твърде сухо…..” Да, ама Не! …Да, ако го готвите по традиционните методи и Не, ако го готвите първо в Су вид.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
Еленски стек /от Метро/
Сол
Прясно смлян черен пипер
2 клончета розмарин
2 Кубчета масло
2 с.л. олио
1 скилидка чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 55°С /131°F/.
2. Подсушете с кухненска хартия стека, овкусете със сол и черен пипер.
3. Сложете го в плик заедно с клонче розмарин и малко кубче масло върху стека. Вакуумирайте.
4. Гответе 01:30 часа на 55°С /131°F/.
5. Извадете стека от плика и попийте добре с кухненска хартия.
6. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете кубчето масло в 2 с.л. олио, добавете другото клонче розмарин и скилидката чесън. Запечете стека по 30-40 сек.от всяка страна до предпочитания карамелен загар. Сервирайте с любимата си гарнитура.
СЪВЕТ
Еленските стекове /тези от Метро/ са допълнително обработени с животински протеин, затова ги измийте и подсушете добре с кухненска хартия. Стека може да се сервира веднага без да се чака да си почива, защото при готвенето в су вид соковете са останали вътре в месото и няма опасност да изтекат когато се разреже. За тъмното еленско месо са подходящи и ароматни тъмни винени сосове например портвайн жу.
++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++