ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85⁰С /185⁰F/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.
Карфиолът е богат на витамин С и съдържа голямо количество фибри, необходими за нормалната работа на храносмилателната ни система. Подходящ е при диетично хранене поради ниското съдържание на калории. Пюрето от карфиол е чудесен и вкусен нискокалоричен заместител на традиционното картофено пюре. Вижте рецептата:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 средно голяма глава карфиол, без листа и измита
2 с.л. /около 28 гр./ масло
Сол и бял пипер – на вкус
60 мл. готварска сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Настройте Вашият су вид на 85⁰С /185⁰F/.
2. Срежете главата карфиол на половина и после на филии по 1 см.
3. Разпределете парчетата в една голяма /или две по-малки/ торбичка, на един слой, като внимавате да не се застъпват.
4. Добавете маслото, солта и белият пипер. Вакуумирайте.
5. Гответе 01:00 час на 85⁰С /185⁰F/.
6. Отворете торбичката и премахнете отделилата се течност при готвенето.
7. Изсипете сготвения карфиол в подходящ съд, добавете готварската сметана и пасирайте до гладка консистенция.
СЪВЕТ
Ако не разполагате с бял пипер, използвайте ситно смлян черен.
Излейте течността, която се е отделила в плика при готвенето в чаша, а не я изхвърляйте. При пасирането, ако искате консистенцията да бъде по-течна като сос сипете от течността за да разредите, а ако искате консистенцията да бъде като по-твърдо пюре, пасирайте само със сметаната.
Ако няма да консумирате пюрето веднага, след пасирането го прехвърлете в ZIP торбичка. Изтласкайте въздуха по познатия метод на Архимед, затворете плътно торбичката и охладете в ледена баня за поне 30 минути преди да го приберете в хладилника. Преди да сервирате отново подгрейте пюрето заедно с плика до необходимата температура. Претоплянето да се осъществява до достигане на температура в целия обем на ястието минимум 74оС за 15 секунди.
Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!
Адаптирана рецепта от sousvidetools.com.
=========================================