Дулсе де Лече

ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 15:00 часа.

Само веднъж ако си направите от карамеленото изкушение Дулсе де Лече, Ви гарантирам , че бурканче от него винаги ще присъства във Вашият хладилник. Има няколко рецепти за традиционно приготвяне на уникалният млечен карамел, като започнем от няколко часовото непрекъснато бъркане на млякото, захарта и содата, и свършим с варене на консерви кондензирано мляко в тенджера под налягане, което според мен си е истинска бомба.

А аз искам да Ви представя три варианта за направата на Дулсе де Лече, които са лесни и безопасни, а крайният резултат е толкова вкусен….

 

ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ вариант-1

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 13:00 часа.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 консерва подсладено кондензирано мляко

ZIP – плик

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият Су вид на 85ºС /185ºF/.
  2. Излейте съдържанието на консервата в плика и чрез метода на Архимед изтласкайте въздуха от плика. Запечатайте торбичката.
  3. Гответе 13 часа на 85ºС /185ºF/.
  4. Охладете в ледена баня за 30 минути, за да спрете процеса на готвене и да се стегне карамела. Ако не използвате веднага, приберете в хладилник, като без да отваряте плика може да съхранявате до 6 седмици.

++++++++++++++0+++++++++++++

 

ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ вариант-2

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 15:00 часа.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 консерва подсладено кондензирано мляко

2 бурканчета с винтови капачки

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият Су вид на 85ºС /185ºF/.
  2. Разпределете съдържанието на консервата в двете бурканчета и завийте капачките, но без да ги затягате много силно.
  3. Поставете ги във водната баня на су вида, като водата трябва да ги покрива изцяло.
  4. Охладете и без да отваряте бурканчетата съхранявайте в хладилник до 6 седмици.

+++++++++++++++0+++++++++++++++++

 

ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ вариант-3

 

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 15:00 часа.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 консерва подсладено кондензирано мляко

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Настройте Вашият Су вид на 85ºС /185ºF/.
  2. Поставете неразпечатаната консерва във водната баня на су вида, като внимавате да бъде покрита цялата от водата.
  3. Гответе 15 часа на 85ºС /185ºF/.
  4. Охладете и съхранявайте неотворена няколко месеца в хладилник.

 

СЪВЕТ

Сами може да изберете кой вариант да използвате в зависимост от това с какви материали разполагате и кога ще го ползвате. Ако ще се консумира веднага или ще влезе в рецептата на друго ястие, добре е да използвате вариант-1 или 3, а ако искате да имате от млечният карамел винаги на разположение в хладилника, по удачен е вариант-2, защото бурканчетата са по-удобни за съхранение в хладилник, а и плътно се затварят с капачките.

При вариант-1 ако не разполагате с голяма професионална машина за вакуумиране, която може да запечатва течности, Ви препоръчвам да използвате ZIP-пликове и метода на Архимед за изтласкане на въздуха от торбичката. Закрепете торбичката към стената на су вида с щипка. Ако сте забелязали тук времето за готвене е 13 часа, защото дебелината на плика с млякото в него няма да бъде повече от 10-20 мм., което предполага и по-бързо достигане на зададената температура в целия обем, за разлика от вариант 2 и 3 където дебелината на бурканчетата и консервата са съответно 50 и 70 мм, и за достигането на зададената температура в целия обем се изисква повече време.

При вариант-2 и 3 наблюдавайте бурканчетата и консервата да бъдат винаги потопени изцяло във водата. За да предотвратите интензивно изпаряване, покрийте ваната на су вида с капак или със кухненско стреч фолио.

При вариант-3 ако консервата е с хартиен етикет или има други залепени етикети, трябва да ги премахнете, защото ще се разтворят от топлата вода и може блокират помпата на Вашия су вид уред.

Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!

 

Дулсе де Лече
Консерва подсладено кондензирано мляко.

 

карамеленото изкушение Дулсе де Лече
вариант-2  бурканчета с карамеленото изкушение Дулсе де Лече

 

карамеленото изкушение Дулсе де Лече
карамеленото изкушение Дулсе де Лече

 

карамеленото изкушение Дулсе де Лече
вариант-3 на карамеленото изкушение Дулсе де Лече

 

====================================

1 thought on “ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ”

Вашият коментар