ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 15:00 часа.
Само веднъж ако си направите от карамеленото изкушение Дулсе де Лече, Ви гарантирам , че бурканче от него винаги ще присъства във Вашият хладилник. Има няколко рецепти за традиционно приготвяне на уникалният млечен карамел, като започнем от няколко часовото непрекъснато бъркане на млякото, захарта и содата, и свършим с варене на консерви кондензирано мляко в тенджера под налягане, което според мен си е истинска бомба.
А аз искам да Ви представя три варианта за направата на Дулсе де Лече, които са лесни и безопасни, а крайният резултат е толкова вкусен….
ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ вариант-1
ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 13:00 часа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 консерва подсладено кондензирано мляко
ZIP – плик
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият Су вид на 85ºС /185ºF/.
- Излейте съдържанието на консервата в плика и чрез метода на Архимед изтласкайте въздуха от плика. Запечатайте торбичката.
- Гответе 13 часа на 85ºС /185ºF/.
- Охладете в ледена баня за 30 минути, за да спрете процеса на готвене и да се стегне карамела. Ако не използвате веднага, приберете в хладилник, като без да отваряте плика може да съхранявате до 6 седмици.
++++++++++++++0+++++++++++++
ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ вариант-2
ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 15:00 часа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 консерва подсладено кондензирано мляко
2 бурканчета с винтови капачки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият Су вид на 85ºС /185ºF/.
- Разпределете съдържанието на консервата в двете бурканчета и завийте капачките, но без да ги затягате много силно.
- Поставете ги във водната баня на су вида, като водата трябва да ги покрива изцяло.
- Охладете и без да отваряте бурканчетата съхранявайте в хладилник до 6 седмици.
+++++++++++++++0+++++++++++++++++
ДУЛСЕ ДЕ ЛЕЧЕ вариант-3
ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85ºС /185ºF/
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 15:00 часа.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 консерва подсладено кондензирано мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Настройте Вашият Су вид на 85ºС /185ºF/.
- Поставете неразпечатаната консерва във водната баня на су вида, като внимавате да бъде покрита цялата от водата.
- Гответе 15 часа на 85ºС /185ºF/.
- Охладете и съхранявайте неотворена няколко месеца в хладилник.
СЪВЕТ
Сами може да изберете кой вариант да използвате в зависимост от това с какви материали разполагате и кога ще го ползвате. Ако ще се консумира веднага или ще влезе в рецептата на друго ястие, добре е да използвате вариант-1 или 3, а ако искате да имате от млечният карамел винаги на разположение в хладилника, по удачен е вариант-2, защото бурканчетата са по-удобни за съхранение в хладилник, а и плътно се затварят с капачките.
При вариант-1 ако не разполагате с голяма професионална машина за вакуумиране, която може да запечатва течности, Ви препоръчвам да използвате ZIP-пликове и метода на Архимед за изтласкане на въздуха от торбичката. Закрепете торбичката към стената на су вида с щипка. Ако сте забелязали тук времето за готвене е 13 часа, защото дебелината на плика с млякото в него няма да бъде повече от 10-20 мм., което предполага и по-бързо достигане на зададената температура в целия обем, за разлика от вариант 2 и 3 където дебелината на бурканчетата и консервата са съответно 50 и 70 мм, и за достигането на зададената температура в целия обем се изисква повече време.
При вариант-2 и 3 наблюдавайте бурканчетата и консервата да бъдат винаги потопени изцяло във водата. За да предотвратите интензивно изпаряване, покрийте ваната на су вида с капак или със кухненско стреч фолио.
При вариант-3 ако консервата е с хартиен етикет или има други залепени етикети, трябва да ги премахнете, защото ще се разтворят от топлата вода и може блокират помпата на Вашия су вид уред.
Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на бурканчетата от водната баня на су вида!
====================================
При мен 3-ти начин не стана сложих кутията 15 часа на 85 градуса отварям я после вътре исипах лекото в мивката