лилави картофи

ЛИЛАВИ КАРТОФИ

ТЕМПЕРАТУРА НА ГОТВЕНЕ – 85°С /185°F/.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ – 01:00 час.

Едно от основните предимства на су вид е това, че запазва цвета на продукта без да го променя. Това се оказа особено удачно за лилавите картофи. Като наименование може да ги срещнете като лилави и като виолетови картофи, но става въпрос за един и същ продукт. Този нов вид е роден в Южна Америка и някой го причисляват към „супер храните“. Освен това лилавите картофи съдържали голямо количество Витамин C, резистентна скорбяла, фолиева киселина, минерали, калий, желязо, цинк и фенолни съединения – като карболова киселина. Имат малко по-вкусен аромат и кремообразна консистенция, в сравнение с традиционните картофи. Това ги прави идеални за печене, мачкане, пържене и почти всичко друго, което можете да направите със стандартните картофи. Могат да бъдат много вкусни, когато се смесват с различни билки и чесън и се прави ястие от картофено пюре, тъй като са с кремообразна текстура, когато са сварени.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Лилави картофи

1 к.л. ситна морска сол

2 с.л. зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Настройте Вашият су вид на 85°С /185°F/.

2. Измийте картофите със студена вода. Отцедете и поставете в плик.

3. Прибавете солта и зехтина. Вакуумирайте.

4. Гответе 01:00 час на 85°С /185°F/.

5. След като таймерът изключи, извадете от плика и прибавете към салати, ястия или ползвайте за украса.

СЪВЕТ

Само измийте добре, но не белете картофите. Кожичката на лилавите картофи е много тънка и могат да се консумират без да се белят, също като пресните. Според някой статии е полезна, защото съдържа много фибри и микро елементи. Разпределете ги равномерно в плика. При су вид готвенето е препоръчително да се използват различни видове едрокристална натурална сол като морска, розова или кашерна, които са без примеси или допълнителни обработки. При тях освобождаването на солта става по-бавно, така се разпределя равномерни почти в целия плик и еднакво прониква в продуктите.

Внимание! Водата затоплена до 85°С е много гореща, ползвайте щипки за изваждане на плика от водната баня на су вида!

лилави картофи
лилави картофи

 

лилави картофи
Вакуумирани лилави картофи.

 

лилави картофи
..лилави картофи във водната баня на су вида.

 

лилави картофи
Картофите са запазили прекрасният си лилав цвят.

 

лилави картофи
…лилавите картофи стоят добре и придават допълнителен цвят на салатата.

 

лилави картофи
Салата с лилави картофи, бейби моцарела, цветни чери домати, рукола, спанак и валериана.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++0++++++++++++++++++++++++++++++

1 thought on “ЛИЛАВИ КАРТОФИ”

  1. Pingback: ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО – SousVide.bg

Вашият коментар